• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Reacție dură la Ordonanța Militară 8. Va aduce pagube uriașe

Apr 11, 2020

 

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, și-a exprimat indignarea cu privire la noua ordonanță ce interzice exportul de cereale și produse derivate.

Patronul Romalimenta spune că ultima reglementare adusă prin Ordonanța nr. 8 nu a fost discutată cu specialiștii din domeniu şi că va aduce pagube uriașe industriei, scrie Digi24.

„Partea de interzicere a exportului de cereale, grâu, orez, porumb – deși la porumb știam că suntem campioni mondiali -, nu este apanajul industriei alimentare, deci nu ne putem amesteca. S-a spus că e cererea unor fermieri, nu știu care sunt rezervele naționale, nu știu dacă era necesar sau nu era necesar.

Problema care este ciudată este interzicerea produselor de panificație și patiserie, chestie care ne-a pierdut complet, n-am înțeles-o.

Cu chiu, cu vai, reușiseră procesatori români să iasă pe piața vestică sau pe piața terților, cu biscuiți, cu crănțănele, cu sticksuri, cu pufuleți… N-am știut că există o criză a pufuleților și a sticks-urilor pe piața românească!”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta, la Digi24.

Fiecare guvern spune că nu trebuie exportată materie primă, ci produse cu adaos comercial. „Produsele de panificație și mai ales de patiserie – plăcinte, prăjituri, chestii de genul acesta – sunt produse procesate, care se vindeau în supermarketuri afară, pe piața liberă. Se aduceau bani în țară și n-au nicio legătură cu restul!” – a arătat Sorin Minea. „Cine a venit cu ideea asta, de ce nu s-a consultat și cu cei care fabrică, ce se întâmplă cu contractele în derulare, ce se întâmplă cu pierderea unor piețe, în condițiile în care o piață se câștigă greu de tot? … Nu înțelegem partea asta din lege. Ca să-mi spună că nu mai putem exporta pufuleți mi se pare ușor ridicol și neconstructiv”, spune Sorin Minea.

„S-a pornit de la ideea că sunt câțiva exportatori de cereale care ar ridica artificial prețurile pe piața românească. Orice negustor își vinde marfa de unde ia mai mulți bani! Din ce știu eu, procesarea a propus scoaterea de la rezerva de stat a unui grâu tocmai pentru oprirea prețului pe piață. O intervenție brutală mă îndoiesc profund că va plafona prețul sau va mări cantitatea de materie primă. Bănuiesc că va apărea specula și tot felul de alte subterfugii”, avertizează Sorin Minea.

„Acest punct n-a fost discutat cu nimeni, este o idee profund greșită, dezechilibrează piața înfiorător, aduce niște pagube uriașe. Ce fac oamenii ăia, își aruncă toate produsele la canal, ce fac?”, se întreabă președintele Romalimenta.

 

sursa:evzilei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *