O testare de probă a unei părți din personalul medical și a unor pacienți, de la Institutul de Oncologie din Cluj Napoca, a scos la iveală un fapt incredibil.
Două cadre medicale și 14 pacienți sunt infectați cu noul coronavirus, dar sunt complet asimptomatici și nu au nici cel mai mic simptom. ”Ca să nu fie probleme am luat decizia testării în momentul în care numărul de cazuri a crescut la nivel național”, a declarat, pentru EVZ, directorul medical de la Institutul de Oncologie, din Cluj Napoca, profesorul Patriciu Achimaș.
Testarea s-a făcut în cursul zilei de joi, cu ajutorul aparatului de testare PCR, care există la IOCN Cluj, pentru a se stabili, într-un fel de studiu, dacă sunt persoane infectate asimptomatice, și care la corturile de triaj nu au fost depistate deoarece nu aveau niciun fel de simptom.
Rezultatul care a venit vineri dimineața a șocat pe toată lumea, din cele 491 de teste efectuate, 16 au ieșit pozitive, fiind vorba despre o asistentă medicală și un psiholog care îi ajută pe bolnavii de cancer să treacă mai ușor peste șocul emoțional, dar și de 14 pacienți internați care sunt infectați cu virusul SarsCoV2. ”O parte dintre aceste persoane au fost dirijate spre spitalul de Boli Contagioase, pentru a avea paturi libere, în zona subseptică, pentru cei infectați. Sunt și persoane infectate care au rămas la noi, dar sunt izolate. Nu avem secții închise deoarece avem subzone septice organizate confirm legilor. În total, au fost testate 491 persoane, din care 76 pacienți și restul cadre medicale”, a spus profesorul Achimaș.
Rezultatul de la Institutul de Oncologie din Cluj i-a șocat pe specialiști, aceștia luând decizia de a întregul personal, peste 1.000 de persoane, dar și și toți pacienții, care sunt în jur de 140.
Mai grav este faptul că nici una dintre aceste persoane nu au fost testate până acum deoarece nu s-au încadrat în definiția de caz. Cu alte cuvinte, o persoană care prezinte anumite simptome poate fi testată doar dacă a intrat în legătură directă cu o altă persoană infectată sau s-a întors dintr-o țară declarată ca fiind zonă roșie de Covid19. ”Am hotărât în Comitetul director testarea personalului şi a pacienţilor prin PCR, prin metoda cea mai sensibilă. Au fost şi cazuri pozitive şi este vorba în totalitate de cazuri asimptomatice, cu declaraţii prin care îşi asumau că nu au avut contacte. Deci, triajul a funcţionat foarte bine. Au fost şi situaţiile de personal, dar care au fost asimptomatice în totalitate. Asta este în acord şi cu analiza prin PCR, care a arătat doze mici spre medii de încărcătură virală, deci cazuri asimptomatice”, a spus directorul medical al IOCN, prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu.
În București, profesorul Adrian Streinu Cercel a vrut să testeze o parte din populație, în cadrul unui test pentru a vedea în ce măsură populația este infectată și are anticorpi la acest virus. Aceasta discuție a dus la dezbateri aprinse, care au dus în cele din urmă la anularea acestui program.