• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Primele semne că plămânii nu funcționează bine. Nu le ignora!

Apr 7, 2020

Primele semne că plămânii nu funcționează bine. Tuse, durere în piept, dificultăți de respirație, oboseală, sunt primele semne ale unei boli pulmonare, așa cum este pnemonia. Pneumonia este o infecţie serioasă, care afectează plamânii, sau mai bine spus tractul respirator inferior.

Boala este cauzată de bacterii, de virusuri sau, în cazuri mai rare, de paraziţi sau de alte microor-ganisme. Din păcate însă, în 65% dintre cazuri, microorganismul (bacteria sau virusul) care cauzează pneumonia nu este identificat nici dupã testele efectuate.

Pneumonia debutează de obicei când o persoană inhaleazã în plămâni particule de aer infectat. În alte cazuri, se dezvoltă în timpul sau după contactarea unei infecţii virale superioare, cum este o răceală sau o gripă. Pneumonia mai apare şi ca o complicaţie a unei boli virale, cum ar fi pojarul sau varicela.

Simptomele de pneumonie bacteriana încep de obicei brusc şi adesea se dezvoltă în timpul sau în urma unei infecţii respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau răceala.

Primele semne că plămânii nu funcționează bine

Simptomele următoare sunt cele mai frecvente:
-tuse cu mucus decolorat–sputã din plămâni; mucusul expectorat din plămâni poate fi roşiatic, verzui ori sangvinolent;
-febră, care poate fi mai puţin întâlnită la vârstnici;
-frisoane, friguri – un singur episod sau mai multe atacuri;
-respiraţie rapidă şi adesea superficială;
-durere a pieptului, care se înrăutăţeşte la tuse sau la inspiraţie profundã;
-creşterea frecvenţei cardiace;
-oboseală sau senzaţie de slăbiciune.

Vârstnicii cu pneumonie pot avea simptome mai uşoare, cum ar fi tusea uscată. Câteodată nu au febrã. O schimbare în starea mentală (confuzie sau delir) sau înrăutăţirea unei boli de plămâni poate fi un semn major de pneumonie la vârstnici.
Simptomele de pneumonie virală sunt mai puţin evidente, mai puţin severe şi apar gradual. Pneumonia virală trece adesea neobservată, pentru că persoana nu pare bolnavă. Simptomele variază în funcţie de vârsta persoanei şi de alte probleme de sănătate.

 

sursa:doctorulzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *