Facebook a anuntat că va pune la dispoziția cercetătorilor care vor să găsească mijloace mai bune de luptă împotriva Covid-19 date noi agregate despre utilizatori și despre unde se deplasează aceștia. Alte hărți încearcă să prevadă unde se poate răspândi pandemia și cât de repede. Date fiind scandalurile din trecut, Facebook a asigurat că datele nu vor fi utilizate în alte scopuri și că nu va fi identificat nici un user anume.
În SUA utilizatorii vor putea participa și la un sondaj online al Carnegie Mellon University pentru a-i ajuta pe cercetători să prevadă unde și cât de rapid se vor răspândi infectările. Oamenii vor fi întrebați dacă au simptome și, pornind de la datele culese, vor fi întocmite hărți care, spun cei de la Facebook, ar putea ajuta autoritățile să decidă când vor ridica măsurile de carantină în diverse regiuni.
Trei noi tipuri de hărți vor fi disponibile pentru cei care participă la programul data for Good creat în 2017 de Facebook în ideea de a furniza informații utile diversele organizații umanitare.
O hartă va încerca să evalueze probabilitatea ca o persoană dintr-o anumită zonă să intre în contact cu persoane din altă zonă și harta ar putea identifica zonele în care sunt susceptibile să apară cazurile de Covid-19.
O altă hartă permite cuantificarea și vizionarea legăturilor sociale pe care locuitorii dintr-o regiune întreagă le au cu alte regiuni și aceste date pot ajuta epidemiologii să prevadă cum se poate propaga boala și ce regiuni ar avea cea mai mare nevoie de ajutor.
Un al treilea ”tool” permite vizualizarea modului în care au fost respectate măsurile de carantină în diverse regiuni de-a lungul zilelor, fiind disponibile grafice care permit compararea modului în care s-au diminuat deplasările de când a fost instituită carantina.