• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

China susţine că a exportat aproape 4 miliarde de măşti, în contextul temerilor privind calitatea lor

Apr 5, 2020

 

China a vândut de la începutul lunii martie aproape patru miliarde de măşti de protecţie altor ţări care luptă împotriva pandemiei de coronavirus, au anunţat duminică autorităţile de la Beijing, care doresc în paralel să aplaneze temerile privind calitatea materialelor medicale exportate, relatează AFP, citată de Agerpres.

În ciuda scăderii numărului de cazuri de pe teritoriul său, China a îndemnat fabricile să crească producţia de echipamente medicale, într-un moment în care alte ţări se confruntă cu o penurie. Peste 65.000 de persoane au murit din cauza pandemiei de COVID-19 în întreaga lume.
De la 1 martie, China a exportat spre mai multe de 50 de ţări 3,86 miliarde de măşti, 37,5 milioane de combinezoane de protecţie, 16.000 de ventilatoare medicale şi 2,84 de milioane de kituri de detectare a COVID-19, a declarat o reprezentantă a serviciilor vamale, Jin Hai.

În total, aceste exporturi sunt evaluate la 10,2 miliarde de yuani (1,33 miliarde de euro).
Unele ţări s-au plâns totuşi de calitatea echipamentelor medicale importate din China.
Olanda a anunţat astfel la 28 martie retragerea a 600.000 de măşti provenite dintr-un transport de 1,3 milioane de măşti venit din China, deoarece nu corespundeau normelor de calitate, nu se închideau corect pe faţă şi aveau filtre care nu funcţionau corespunzător.
China a răspuns că producătorul “a precizat clar că (măştile) nu erau chirurgicale”.
Spania a trimis de asemenea înapoi la sfârşitul lunii martie mii de teste de detectare a COVID-19 defectuoase expediate de o companie chineză care nu avea de autorizaţiile necesare.
Oficiali chinezi au răspuns duminică la informaţiile din presă privind calitatea echipamentelor medicale chineze, dând asigurări că ele “nu reflectă integralitatea faptelor”.
“În realitate, există mai mulţi factori, cum ar fi faptul că China are norme şi obişnuinţe de utilizare diferite de alte ţări. O folosire necorespunzătoare poate atrage îndoieli privind calitatea”, a spus Jiang Fan, responsabil al Ministerului Comerţului.
Afirmaţiile sale sunt similare cu declaraţii făcute săptămâna trecută de Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, care le-a cerut în mai multe rânduri instituţiilor media occidentale să nu “politizeze” subiectul.
Beijingul şi-a consolidat recent reglementările privind exporturile de echipamente medicale legate de coronavirus, cerându-le producătorilor să respecte atât normele chineze, cât şi pe cele din ţările de destinaţie, comentează AFP.
China şi-a sporit de asemenea capacităţile de producţie de teste pentru COVID-19 la peste patru milioane pe zi, a spus Zhang Qi, un responsabil al Administraţiei naţionale pentru echipamente medicale.

 

sursa:hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *