• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Coronavirusul duce la cea mai mare scădere a emisiilor de carbon de la Al Doilea Război Mondial încoace

Apr 3, 2020

 

Emisiile de dioxid de carbon ar putea avea, în acest an, cea mai mare scădere de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că pandemia de coronavirus blochează economiile, potrivit lui Rob Jackson, președintele Global Carbon Project, relatează Mediafax.

Președintele Global Carbon Project, organizație care urmărește și publică estimări ale emisiilor anuale, a declarat că emisiile de carbon ar putea scădea cu peste 5% – prima scădere de la reducerea de 1,4% de după criza financiară din 2008.

„Nu m-ar mira să vad o scadere de 5% sau mai mult a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, lucru care nu a fost vazut de la sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Jackson pentru Reuters.

„Nici căderea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize de petrol sau financiare din ultimii 50 de ani nu sunt susceptibile să fi afectat emisiile așa cum o face această criză”, a spus el.

Predicția reprezintă o foarte mică veste bună în plină criză: oamenii de știință au avertizat guvernele mondiale că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă până în 2020, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Însă scăderea vine pe fondul unei situații de urgență mondială care a îmbolnăvit peste un milion de oameni și a închis fabrici, a menținut la sol avioane și obligă sute de milioane de oameni să rămână acasă.

Experții avertizează că, fără modificări structurale, scăderea emisiilor cauzate de coronavirus ar putea fi de scurtă durată și să aibă un impact redus asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor.

După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o creștere de 5,1%, potrivit lui Jackson.

 

sursa:hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *