Doi parlamentari PNL au depus, miercuri, un amendament la OUG 29/2020, prin care solicită impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, pentru Newsweek România, că „momentan, PNL a venit cu niște amendamente la o Ordonanță de Guvern dată tot de PNL, care conduce cu un guvern minoritar.
Aștept ca Ludovic Orban să dea o Ordonanță care să reglementeze chestiunea pensiilor speciale și nu sunt interesat să văd niște propuneri înaintate de Daniel Fenechiu și Florin Roman. Am votat un guvern care are capacitatea de a da ordonanțe și așteptăm să facă acest lucru”.
Marcel Ciolacu a spus că nu va ataca Ordonanța guvernului Orban pe pensiile speciale la Curtea Constituțională. „Dacă în Ordonanță se vor regăsi pragurile anunțate deja în mass media de liberali, îi voi întreba cum le justifică. Noi am cerut să stabilim plafoanele de impozitare pornind de la cifrele exacte ale Ministerului de Finanțe.
Dacă până vineri nu se dă Ordonanța, atunci voi începe discuții cu liderii politici Dan Barna, Kelemen Hunor, Popescu Tăriceanu, reprezentanți ai minorităților ca săptămâna viitoare să se voteze, în Parlament, o lege care să reglementeze situația”.
Ciolacu spune că ideea impozitării pensiilor speciale a aparținut PSD. El a amintit faptul că, la finalul lunii ianuarie, deputații (și cei din PSD) au decis eliminarea pensiilor speciale, inițiativa aparținând PNL. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională. Ciolacu acuză PNL și USR că știau că legea va pica la Curtea Constituțională și de aceea nu au mers, inițial, pe varianta impozitării pensiilor speciale.
Liderul PSD a găsit două inechității legate de plățile făcute de la buget.
„Unele pensii depășesc câștigurile avute de respectivele persoane ca salariați ai aparatului de stat. Este o aberație. Al doilea lucru ce trebuie reglementat: sumele de bani care depășesc salariul președintelui României (în cazul bugetarilor n.red.) să se impoziteze cu 90%.
Venitul președintelui trebuie să rămână cel mai mare venit al unui angajat din aparatul de stat. Trebuie eliminată situația ca o persoană pensionată să se angajeze tot la stat. Până acum era o penurie de angajați în România.
Această criză globală va face ca un milion de români din străinătate să se întoarcă acasă. În contextul acesta, trebuie reglementată constituțional posibilitatea de a nu te mai reangaja tot în aparatul de stat”.
Tot Newsweek România a scris, azi, că în Parlament există o inițiativă privind impozitatea pensiilor speciale depusă de senatorul PSD Liviu Pop din aprilie 2019. Inițiativa, care urmărea impozitarea cu 90% a pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei, nu a ajuns la vot.4