• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ce trebuie să facem când mergem la cumpărături ca să nu ne infectăm

Apr 2, 2020

În condițiile impuse de ordonanțele militare în vigoare, mersul la cumpărături poate fi unul dintre momentele în care ne putem îmbolnăvi.De aceea este bine să ținem cont de recomandările medicilor: să meargă o singură persoană din familie la magazin, să aibă mască și mănuși, și să păstreze distanță, față de ceilalți clienți.

Când plecam din casă avem nevoie de două lucruri esenţiale: masca şi o pereche mănuşi – pentru a împiedica răspândirea virusului.

Când ajungeţi la supermarket folosiţi soluţia dezinfectantă de la intrare chiar dacă aveţi mănuşi şi nu vă atingeţi fata!! Şi cu toate că purtaţi masca păstraţi distanţa de cel puţin doi metri faţă de cei din jur şi nu vă înghesuiţi. ”

Adrian Marinescu, medic Matei Balş: “Este foarte importantă partea cu mănuşile pt ca transmiterea se face prin suprafeţele contaminate. Mai e o greşeală care se face: asta nu inseamnă că dacă am mănuşi pot să-mi duc mâna cu mănuşa la față. E acelaşi lucru, trebuie să fie la fel de curate. Folosim soluţie de dezinfectat chiar dacă avem mănuşi. O să am grijă să duc mână mai puţin la față sau deloc cât sunt în afara casei.”

La intrarea în unele magazine găsiţi şi covoare îmbibate în clor pe care să vă ştergeţi. Dacă nu aveţi mănuşi, le puteţi folosi pe cele de la raioanele de pâine sau fructe şi legume.

Când ajungeţi la raft şi puneţi mâna pe ambalaje medicii vă sfătuiesc să vă dezinfectaţi din nou mâinile şi pentru asta e bine să aveţi un dezinfectant de buzunar. În caz contrar, pentru clienţi, în unele magazine au fost puse la dispoziţie chiuvete în care vă puteţi spăla pe mâini ori de câte ori aveţi nevoie cu apa şi săpun.

De preferat este să aveţi o listă de cumpărături cu cele necsare şi să folosiţi cât mai puţin telefonul mobil sau alte obiecte personale.

La casa de marcat este important să păstraţi din nou distanţa corespunzătoare. În unele magazine este un geam de protecţie intre casier şi client pentru a fi protejaţi ambii. Iar când trebuie să plătiţi, ar fi bine să folosiţi un card bancar şi dacă nu este posibil şi trebuie să puneţi mâna pe bancnote, este esenţial să vă dezinfectaţi cât mai repede posibil.

Cum procedăm când ajungem acasă?

Dr. Adrian Marinescu: Când ajungem acasă e important să fie o zonă tampon şi tot ce înseamnă haine să le las acolo. Și la alimente nu o să reuşesc să le curăţ pe toate legumele, fructele le spăl, dar dacă mă refer la tot ce am adus din supermarket, e greu să sterilizez şi să mă concentrez pe conţinut.
Reporter: E de ajutor să ştergem ambalajele cu un şerveţel cu spirt?
Dr. Adrian Marinescu: Putem să facem asta, însă nu aveam garanţia că reuşim să facem asta cu tot ce înseamnă ambalaj şi oricât am dezinfecta, trebuie să ne spălăm cu apa şi săpun.

Încă un aspect extrem de important:

Dr. Adrian Marinescu: Când ajungem acasă, acele mănuşi vor fi aruncate şi nu pe jos, ci în tomberon. Masca e de unică folosinţă şi ea se umezeşte, o putem purta doar câteva ore şi nu o vom folosi a doua zi, că e inutil.

Iată cum se procedează deja de trei spatamani în Italia:

Reporter: Se merge la magazin, fără mănuşi, deschide vitrina, pune mâna şi se merge din nou acasă. Aici nu e o problemă?
Dr. Florin Puflea, anestezist ATI la Verona: E o problemă. La noi s-a dat lege. Autorităţile au impus comercianţilor să pună la dispoziţia clienţilor dezinfectant şi să li se impună folosirea de mănuşi. Reporter: Magazinele le pun la dispoziţie?
Dr. Florin Puflea: Ori persoana respectivă le aduce de acasă, ori eşti oprit şi ţi le da la magazin.

Totodată, specialiştii ne sfătuiesc să ne facem cumpărăturile online dacă putem, să plătim cu cardul şi să îi spunem curierului să ne lase pachetul la uşă. Din păcate timpul de aşteptare este destul de mare la livrările online. Iar dacă nu avem nevoie urgentă de ce e în colet, e bine să-l lăsăm pus deoparte pentru o vreme, în spaţiu ferit. Asta pentru că:

Un studiu apărut în jurnalul medical săptămânal publicat de Societatea Medicală din Massachusetts, citat de publicaţia Time, arată că virusul poate rezista pe plastic şi materiale inoxidabile până la 2 sau chiar 3 zile, 24 de ore pe carton şi până la 4 ore pe cupru.

Autorităţile ne cer şi să respectăm intervalul orar rezervat pentru vârstnicii care merg la cumpărături, adică între 11 şi 13.

 

sursa:protv

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *