• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

OSCE: „Legislația, în cazul STĂRII DE URGENȚĂ, trebuie să garanteze supravegherea parlamentară și un termen definit”

Mar 31, 2020

„Legislația de urgență adoptată de guverne din toată regiunea OSCE trebuie să includă un termen și să garanteze supravegherea parlamentară”, a declarat directorul Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE. 

ODIHR monitorizează în mod sistematic conținutul și consecințele stărilor de urgență declarate ca răspuns la pandemia COVID-19.

„Este clar că statele trebuie să acționeze rapid pentru a-și proteja populațiile de pandemia COVID-19 și am înțeles că ar putea fi necesare măsuri extraordinare pentru a face acest lucru”, a declarat directorul ODIHR, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, potrivit comunicatului de presa emis de Oficiul OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului.

„Cu toate acestea, o stare de urgență – oriunde este declarată și indiferent de motiv – trebuie să fie proporțională cu obiectivul său, și să rămână atât timp cât este absolut necesar.”

Toate țările OSCE s-au angajat să păstreze democrația și statul de drept, iar aceasta include în timpul stărilor de urgență. Aceasta înseamnă că legislația de urgență poate fi doar temporară și ar trebui să fie supusă verificărilor parlamentare.

„Mi-am exprimat îngrijorarea către guvernul ungar în legătură cu contextul votului și cu măsurile incluse în proiectul de lege”, a spus Gísladóttir. „În același timp, am profitat de ocazia de a oferi sprijin, asistență și expertiză ODIHR pentru a găsi mijloace de a reacționa la această criză în conformitate cu angajamentele OSCE și cu dreptul internațional.”

 

sursa:gandul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *