„Legislația de urgență adoptată de guverne din toată regiunea OSCE trebuie să includă un termen și să garanteze supravegherea parlamentară”, a declarat directorul Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE.
„Cu toate acestea, o stare de urgență – oriunde este declarată și indiferent de motiv – trebuie să fie proporțională cu obiectivul său, și să rămână atât timp cât este absolut necesar.”
Toate țările OSCE s-au angajat să păstreze democrația și statul de drept, iar aceasta include în timpul stărilor de urgență. Aceasta înseamnă că legislația de urgență poate fi doar temporară și ar trebui să fie supusă verificărilor parlamentare.
„Mi-am exprimat îngrijorarea către guvernul ungar în legătură cu contextul votului și cu măsurile incluse în proiectul de lege”, a spus Gísladóttir. „În același timp, am profitat de ocazia de a oferi sprijin, asistență și expertiză ODIHR pentru a găsi mijloace de a reacționa la această criză în conformitate cu angajamentele OSCE și cu dreptul internațional.”
sursa:gandul