Acum, cand pandemia COVID incepe sa produca efecte si in Romania, ne propunem sa deschidem un subiect pe cat de important, pe atât de…aprig contestat. Pana cand noi nu vom uita cu totul euforia zilelor toride de vacanta, sa privim optimisti de acasa in ZARE fără a ne lăsa amețiți de controversele legate de subiectul COVID , mediatizat excesiv de asa zisi jurnalisti care nu au nimic în comun cu profesionalismul in materie.
Vorbind despre ZARE stârnim și sentimentul național, caci nu putem uita marca ZAREA, una dintre puținele care înviorau rafturile antedecembriste și care însoțește și acum dezbateri furtunoase despre COVID, fotbal sau politica, toate, mai ales cea din urma, fiind produs… tradițional românesc.
O data cu sfârșitul postului, a se citi aici carantina, ne așteptam însa ca cei cu adevărați talentați și însetați sa vina cu …sete din urma si sa dea cep teoriilor conspirationiste…. Avem motive sa fim optimiști cu privire la trecerea cu brio peste aceasta pandemie, asa ca redactia noastra ureaza mult curaj si sanatate tuturor cititorilor cancandb.ro.
Clorochină este un produs fabricat de francezi sub denumirea CHLOROQUINE Phosphate, si acest produs face parte in acest moment de o intensa atentie mediatica. Bineînțeles ca in conformitate cu proverbul mioritic ,, Hopa, hopa, Penelopa…,, si presa din Romania abunda in aceste momente cu diferite articole preluate aleatoriu din publicațiile internaționale, încât onorat cititorul roman este scufundat si mai mult in contradicția legata de acest tratament!
Iata deci aici, in exclusivitate nationala pentru www.cancandb.ro un amplu articol imparțial dedicat acestui subiect, pentru a lamuri misterul si contradicțiile legate de acest subiect.
Conform https://fr.wikipedia.org/wiki/Chloroquine, „chloroquine” (sau „chloroquinine” in denumirea franceza) este un antipalutic adica tratamentul contra paludismului sau malaria, numita și „febra de mlaștină”, a fost comercializata pe scară largă sub formă de săruri (sulfat sau fosfat). Folosit in combinatie cu „chinina” si „hidroxiclorochina” acesta este un tratament folosit intens împotriva malariei, atât preventiv cât și curativ.
De asemenea, este utilizat pe scară largă împotriva bolilor autoimune, cum ar fi „LUPUS” și bolile reumatoide, cum ar fi artrita reumatoidă.
Efectele sale adverse sunt de cele mai multe ori ușoare și tranzitorii, dar pot fi si grave; iar doza terapeutică este aproape de pragul de toxicitate.
Supradozajul cu Clorochina induce, în special, tulburări cardiovasculare grave și potențial fatale, ceea ce explică de ce autotratarea existentă în trecut nu mai este recomandată. Vom reveni cu privire la supradosaj spre sfarsitul articolului.
La nivel mondial, este utilizat din ce în ce mai mult sub formă de hidroxicloroquina, care este de două până la trei ori mai puțin toxică și mai bine tolerată la doze mari.
În 2020, acesta este testat ca parte a luptei împotriva pandemiei coronavirusului SARS-CoV-2 (Covid-19) cu riscuri și rezultate despre care, de la mijlocul lunii martie 2020, sunt intens discutate.
Medicul francez DIDIER RAOLT este persoana care a venit pentru prima oara cu ideea de tratament prin clorochina impotriva SARS-CoV-2 (Covid-19) si acum el este in centrul unei imense controverse științifice mediatizate mai ales in tara sa, Franta. Cum este posibil asa ceva?
Explicatia este simpla, ea urmeaza reteta mioritica, prin care cineva care propune un produs revolutionar, este imediat combatut din spirit de concurenta, de catre cei care au obiect de activitate științifica acel domeniu!
Si ca sa intelegeti mai bine situatia creata, medicamentul miracol a fost propus de doctorul Didier Raolt, dar haideti sa vedem cine este acesta?
Pentru ca suntem o publicatie care se respecta, nu vom cita publicatiile de indoielnice sau de scandal, nici pe cele care preiau fluxul de informatii fara o verificare prealabila, si va vom face o scurta prezentare, din cea mai credibila surs, wikipedia.
Doctor Didier Raoult, nascut in 1952 la Dakar in Senegal este un eminent infectiolog si profesor de microbiologie franceza, specializat in maladii infectioase tropicale la Facultatea de Științe Medicale și Paramedicale din Marsilia si la Institutul „IHU Méditerranée Infection” (L’Institut hospitalo-universitaire en maladies infectieuses de Marseille)
Bine o sa spuna carcotasii din Carpati, un doctoras… Ei nu este deloc asa, pentru ca distinsul profesor doctor Didier este castigatorul a numeroase premii, distinctii medicale, printre care a Marelui Premiu „Inserm” în 2010. El cercetează împreună cu echipa sa din Marsilia viruși complecși, fiind unul dintre cei mai citați cercetători francezi, cu numeroase publicații științifice la îndemâna sa.
Cunoscut pentru atitudinea sa, el a dobândit notorietate media internațională în 2020, când, împreună cu echipa sa, a susținut că a găsit un remediu pentru boala coronavirusului în 2019. În seara zilei de 25 februarie 2020, el a anunțat „sfârșitul jocului” pentru coronavirus, considerând că hidroxiclorochina (un medicament legat de clorochina ) este „probabil cel mai ieftin și cel mai ușor tratament pentru tratarea coronavirusului. din Covid-19.
Punctul de vedere al pofesorului Didier este confirmat anterior si ulterior de specialistii din China in plina pandemie COVID 19, astfel, in cele două comunicări chineze, se precizeaza:
1. Prima, in 25 ianuarie, care a raportat o mare eficacitate a tratamentului in vitro,
2. A doua, in 15 februarie, confirma rezultate preliminare pozitive la o sută de pacienți.
In 6 martie, un studiu aleatoriu chinez efectuat la 30 de pacienți cu forme moderate și fără asociere cu antibiotice nu demonstrează eficacitatea hidroxiclorochinelor pe Covild 19 (relevanță studiului este intens disputată).
Ministerul Sănătății din Franta a spus atunci că niciun studiu riguros, publicat într-o revistă internațională, nu arată eficacitatea clorochinelor pentru vindecarea coronavirusului. Didier Raoult a primit amenințări cu moartea la 1 și 2 martie 2020, pentru a-l descuraja de la pledarea clorochininei…
La 11 martie 2020, Didier Raoult devine unul dintre cei 11 experți aleși să facă parte din consiliul științific Covid-19, responsabil cu informarea deciziilor care trebuie luate de către autorități pentru combaterea pandemiei din Franța, dar refuză să participe . El s-a poziționat rapid împotriva curentului de politică de slaba depistare COVID 19 și se disociază de măsurile de izolare luate în Franța, considerând că mortalitatea cauzată de boală este nesemnificativă, având în vedere letalitatea scăzută înregistrată, în zona sa geografică (o regiune din sudul Frantei intitulata PACA) cu doar două persoane decedate (peste 87 de ani) pentru o sută douăzeci de cazuri confirmate.
El acuză intensa acoperire media peste virus fără bază științifică.
Inițial, hidroxiclorochina nu a fost unul dintre medicamentele testate în primul studiu clinic național anunțat pe 11 martie. Justificarea dată atunci este riscul interacțiunii medicamentoase cu tratamentele de resuscitare, efectele secundare și absența hidroxiclorochina pe lista tratamentelor prioritare recomandate de OMS110. Cu toate acestea, pe 17 martie, ministrul Sănătății din Franta, Olivier Véran, considerând rezultatele lui Didier Raoult și ale echipei sale „promițătoare”, a acordat autorizației pentru alte echipe să întreprindă un proces mai mare în „cel mai scurt timp posibil”.
Contestat in patria natala, mai ales sub inflenta presei centrale si a institutelor de cercetare din domeniul sanitar pariziene, ideile profesorului Didier sunt insa luate insa in serios peste ocean. Astfel, la 19 martie 2020, Donald Trump declară că a „aprobat” utilizarea hidroxiclorochinelor despre care a spus că „a arătat rezultate preliminare foarte încurajatoare” pentru combaterea Covid-19.
După toate probabilitățile, el facea referire la distinsul profesor francez si a fost influențat de activitatea sa. Insa presedintele Trump este imediat temperat de FDA, autoritatea centrala din SUA in domeniul acreditarii medicamentelor, care dorește să ia mai mult timp pentru a evalua acest tratament și a lansa „un studiu clinic extins”.
In 20 martie 2020, rezultatele preliminare ale acestui experiment sunt publicate sub titluL « Hydroxychloroquine and Azithromycin as a treatment of COVID-19: preliminary results of an open-label non-randomized clinical trial » sub formă de „publicare prealabilă” nevalidată de colegii de pe site-ul3 „MedRxiv” și în „Jurnalul Internațional al Agenților Antimicrobieni”. Criticile axate în principal pe slăbiciunea metodologică a studiului sunt emise de comunitatea științifică de către Consiliul Stiințific Francez Covid-19 și comentate pe site-ul „PubPeer”.
Hidroxiclorochina se alătură multor studii clinice riguroase, inclusiv studiului clinic European Discovery din care a fost inițial exclusă. Anunțurile lui Didier Raoult complică realizarea lor, pacienții acestui studiu au cerut a fi tratati cu…. Hidroxiclorochina!
Echipa lui Raoult anunță pe 22 martie că va oferi tuturor pacienților infectați un tratament, prin combinarea hidroxiclorochinului cu un antibiotic (azitromicină/ azithromycine).
Intre timp, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică din Franta (HCSP) recomandă să a nu fi utilizata această moleculă în acest context, cu excepția formelor spitalicești grave ale bolii.
Pe 23 martie, ministrul francez al Sănătății anunță că autorizează utilizarea hidroxiclorochinelor pentru Covid-19 în „formele sale grave, de spital, pe decizia colegială a medicilor și sub supraveghere strictă” (autorizare efectivă la 26 Martie 2020.
Nu este recomandat în alte cazuri, în așteptarea dovezii eficienței sale.
Didier Raoult continuă să apere tratamentul pe care îl oferă pentru „cazuri moderate până la grave. Când pacienții sunt în terapie intensivă, este prea târziu. ”
Pe 27 martie, profesorul Didier a publicat pe site-ul IHU rezultatul noului său studiu asupra efectului combinației de hidroxicloroquina + azitromicină , un studiu efectuat pe un numar de 80 de pacienți (din care o majoritate cu un scor scăzut de avertizare timpurie în momentul admiterii), studiu care, potrivit lui, demonstrează eficacitatea protocolului; studiul este criticat rapid, pe de o parte, deoarece majoritatea pacienților se recuperează de boală cu sau fără tratament, pe de altă parte, deoarece nu include o comparație cu un grup de control.
Poate ar trebui sa mai adaugam ca acest controversat personaj a fost recompensat in 2011 cu titlul de „Officier de la Légion d’honneur”, si in 2015 cu titlul de „Commandeur de l’ordre national du Mérite”
Spuneam mai devreme ca supradozajul cu Clorochina induce grave tulburări cardiovasculare potențial fatale.
Conform „The Guardian”, în Italia, și în Franța, medicii au început să prescrie hidroxiclorochina ca tratament pentru corona virus, deși eficacitatea acestei substanțe împotriva Covid-19 nu a fost dovedită.
Goana după acest “medicament-minune” lasă fără tratament bolnavii de lupus – se estimeaza cateva milioane de persoane, la nivel mondial.
In loc de final….
Urmarea…. Hidroxiclorochina lipsește din farmacii în Franța, Marea Britanie, sau Italia, iar din India vin vesti îngrijorătoare, furnizorul de materie primă pentru fabricarea medicamentului, a oprit exporturile, si stochează clorochina pentru locuitorii săi.
SUA autorizeaza Clorochina si Hidroxiclorochina (la data de 29 martie), prin autoritatea nationala de reglementare in domeniul medical (FDA), pentru utilizarea in tratarea COVID-19, doar in spitale. SUA a luat decizia sub presiunea celor 140.000 cazuri de infestare CoVID-19 si a celor 2.489 morti cauzate de acest virus.
O alta urmare este inregistrarea deja a unor cauze de decese cauzate de autotratarea la domiciliu. Conform CNN o familie din Arizona a fost afectata: sotul mort iar sotia lui în stare critică după ce ambii au luat fosfat de clorochină, într-o încercare de a se autotrata pentru noul coronavirus.
Concluzia: stati acasa, si respectati deciziile autoritatilor nationale si medicale; in aceste clipe se poate face diferenta intre viata, cei care respecta deciziile guvernului, si, moarte, acei romani care inteleg sa se plimbe nestingheriti pe strada crezand ca sunt imuni…UE a anuntat recent un mega studiu clinic pe 3500 de subiecti din patru tari Franta, Germania, Marea Britanie si Spania, din care speram sa aflam vesti pozitive cu privire la formula de tratament eficate impotriva COVID-19.