• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Coronavirusul va schimba bugetul UE. ”Să fim solidari și responsabili”

Mar 29, 2020

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.

Măsura a fost anunțată de preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen, notează AFP, citată de Agerpres.

În urmă cu peste o lună, la 21 februarie, liderii celor 27 de ţări ale UE nu au reușit să ajungă la o înţelegere asupra bugetului Uniunii în următorii şapte ani, între 2021 şi 2027.

Dezacordul se referea atât la valoarea totală, cât şi la repartiţia cheltuielilor, de la agricultură la domeniul digital, de la apărare la migraţie.

Discuţiile urmau să continue, dar au fost urgentate de răspândirea pandemiei de coronavirus, care totalizează în prezent două treimi din decesele la nivel mondial: 21.334 de morţi pentru 351.877 cazuri.

“Pentru asigurarea relansării economice, Comisia va propune schimbări în proiectul de buget multianual pentru a face faţă consecinţelor crizei coronavirusului”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

“Acesta va include un plan de relansare care va garanta menţinerea coeziunii în cadrul Uniunii prin solidaritate şi responsabilitate”, a adăugat ea.

″În situaţia actuală, preşedintele nu exclude nicio opţiune în limitele tratatului”, potrivit comunicatului Comisiei.

Joi, în cursul unui summit prin videoconferinţă, cei 27 de lideri al ţărilor din UE nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei riposte economice comune puternice în faţa crizei sanitare fără precedent care foarte probabil va arunca Europa şi lumea întreagă în recesiune în acest an.

După summit, cei 27 de şefi de stat sau de guvern au dat un termen de două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru a face propuneri şi a găsi o soluţie adecvată la urgenţa gravă în care se află toate ţările.

“Comisia va participa la aceste discuţii şi este pregătită să îşi ofere ajutorul, dacă este sprijinită de zona euro”, a explicat Ursula von der

 

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *