June 29, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Cât va dura criza coronavirusului? E posibilă o reinfectare? Ce spune un specialist epidemiolog din Timișoara

1 0
3 min read
1 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Încălzirea vremii ar putea tempera evoluția coronavirusului, dar pandemia nu va dispărea. La începutul iernii viitoare am putea să ne confruntăm din nou cu un episod epidemic de Covid-19, spune conf. univ. dr. Emilian Damian Popovici, șeful catedrei de epidemiologie a Facultății de Medicină din Timișoara.
Cât va dura actuala epidemie de coronavirus?

„Este destul de dificil să facem o estimare, dar putem să plecăm de la un exemplu, cel al epidemiilor de gripă. Și vorbesc de epidemie, și nu neapărat de pandemie, pentru că o pandemie este o succesiune de epidemii, deci, pe noi practic ne interesează manifestarea care se derulează în momentul de față în țara noastră. O epidemie de gripă durează în medie între 4 și 6 săptămâni. Este dificil să estimăm acum la fel de exact o epidemie cu acest nou coronavirus, tocmai pentru că este vorba despre o tulpină nouă, care nu este cunoscută în amănunt vizavi de modul în care va evolua.

Epidemia, spune știința, durează până când există receptivi, adică persoane care nu au trecut prin boală, ca să dobândească imunitatea post-infecțioasă, sau care nu au fost vaccinate. În cazul acesta, nu avem vaccin, deci un element care ar duce la stopare ar fi trecerea prin boală și dobândirea imunității, a protecției post-infecțioase. De asemenea, pot să intervină și factorii de mediu externi, respectiv încălzirea temperaturii odată cu apropierea sezonului cald, care pot să tempereze evoluția virusului și această serie de infecții care generează manifestarea epidemică”, a explicat la Digi24 prof. Emilian Damian Popovici.
Reinfecția apare când vindecarea nu a fost completă

În opinia sa, reinfecția nu este posibilă. În momentul în care anticorpii, sistemul imun reușește să debaraseze organismul de virus, aceiași anticorpi, același sistem imun te protejează în fața unei reinfecții. Este mai degrabă vorba de recăderi, în cazurile acelea care au fost discutate. Popular se spune „ai grijă să nu se-ntoarcă gripa”. Nu este vorba de o reinfecție nici în cazul acela, ci este vorba de o recădere, atunci când vindecarea nu a fost completă și încărcătura virală, virusurile respective, au capacitatea de a reveni în lupta aceasta cu sistemul imun, a explicat Emilian Popovici, care este convins că odată dobândită imunitatea post-infecțioasă, aceasta protejează de o nouă infecție cu aceeași tulpină.
Covid-19 ar putea reveni în sezonul rece

Toate bolile infecțioase au o periodicitate sezonieră. Ne confruntăm cu o tulpină nouă, însă trebuie să ne gândim la comportamentul coronavirusurilor ca și familie de virusuri, spune prof. Popovici. „Coronavirusurile, în general, au o remisiune a forței cu care atacă o populație în sezonul cald, deci dacă nu este această tulpină o excepție – și nu cred că este o excepție – eu mă aștept ca odată cu încălzirea vremii, numărul de infecții, evoluția acestei epidemii, să se diminueze ca amploare”, spune expertul epidemiolog.

„Sigur că pandemia înseamnă o succesiune de epidemii care se extind succesiv și permanent în diversele zone ale globului în funcție de climatul respectiv și de sezonul acesta mai rece, care favorizează evoluția lor. Manifestarea pandemică va continua în zonele cu sezon rece și atunci este foarte posibil ca în toamna viitoare sau odată cu venirea iernii să ne regăsim cu acest Covid care creează atâtea probleme omenirii”, a conchis Emilian Popovici.

 

sursa:Digi24
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..