• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Demisia Ministrului Sanatatii, indicii cu iz penal…

Mar 26, 2020

 

Din datele de pana acum, se pare ca este vorba despre o demisie și nu o demitere, si are legatura cu aspectele prezentate si de noi ieri cu privire la achizitia de circa 12 miliarde facuta de Ministerul Sanatatii, de masti si manusi de protectie de la o firma gen bodega sateasca din judetul Giurgiu ce are ca obiect principal de activitate, comertul prin piete si chioscuri de tigari, bauturi si alimente.
(https://cancandb.ro/2020/03/25/achizitie-directa-controversata-au-fost-cumparate-17-milioane-masti-de-protectie-la-pret-ridicat-de-la-un-comerciant-de-alimente-bauturi-si-tutun/) .
Ceea ce este de-a dreptul revoltător, în afară de furtul banului public în situații de urgență, este faptul că această firmă obscură are obligația să livreze măștile în 35 de zile, în condițiile în care a încasat jumătate din bani, adică 6 milioane de euro. Unde-i URGENȚA?

Dupa dezvaluirile de ieri, premierul Ludovic Orban , pentru a domoli tavalugul oamenilor revoltati, a trimis la sediul firmei care vinde alimente si tutun, corpul de control. Intervievat telefonic de reporterul 7est, ministrul sanatatii, Victor Costache a declarat ca nu a avut de-a face cu aceasta achizitie dubioasa, aceasta efectuindu-se prin Oficiul National de Achizitii Centralizate. Investigatia efectuata de reporterul 7est, a scos la iveala si persona care se pare ca este in spatele acestei combinatii. Este de vorba de omul de afaceri Catalin Hideg, multimilionar in euro,  un individ abonat la contracte cu statul, in special cu spitalele. Ca reprezentant legal al firmei din Giurgiu, apare in acte o anume Maria Cristian, care este doar de fatada.

În timp ce numărul deceselor de coronavirus crește de la o zi la alta în România, iar medicii se îmbolnăvesc pe capete de COVID-19, Guvernul achiziționează măști de la o firmă cu profil de băcănie la supra-prețul pieței. Au ajuns să cumpere măști cu 32 de lei bucata, prețul mediul fiind de 10 lei bucata. Vor să se îmbogățească pe sănătatea românilor și a medicilor O firmă dintr-o comună din Giurgiu speră să dea lovitura acum la începutul pandemiei din România cu coronavirus. Practic societatea comericală a reușit să vândă 1,75 milioane de măști de protecție, câștigând 56 de milioane de lei. Asta înseamnă că o mască de protecție a fost vândută cu 32 de lei. Și mai interesant este faptul că firma din Giurgiu are ca domeniu de activitatea comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor care se fac în diverse puncte cum ar fi piețe sau chioșcuri. În Oficiul Național pentru Achiziții Centralitate, subordonat Ministerului Finanțelor se pot verifica tranzacțiile. Vorbim de două acorduri cadru cu firma Romwine&Cofee SRL, pentru achiziția a câte 875.000 măști de tip FFP2 sau FFP 3. Primul acord însumează 22,8 milioane lei, iar al doilea 33,2 milioane lei. În primul acord se poate vedea cum Guverul a achiziționat 850.000 de măști de protecție la prețul de 26 de lei bucata. Iar în cel de al doilea acord unde au fost achiziționate alte 850.000 de măști prețul a sărit la 38 de lei bucata. Firma are ca sarcină să livreze măștile etapizat în curs de 35 de zile caledaristice. Medicii din spitale sunt disperați că nu au măști În timp ce se cumpără măști la supra-preț medicii din spitale sunt disperați că nu au măști. Asta în contextul în care există deja o criză mondială de măștile FFP2, care se mai găsesc cu greu în China și în cantități restricționate. Guverul preferă măștile de 32 de lei și nu de 13 lei UNIFARM este responsabila cu achiziția de măsti FFP2 pentru spitale. UNIFARM achiziționează de la firme „afiliate” măsti FFP2 la 26 lei/buc, în conditiile actuale prețul pieței în România fiind de 13 lei (cu adaos 50% față de fabrica din China).

O firmă din Cluj demască Guverul Bogdan Boț, reprezentantul firmei Tagu Lolium SRL dezvăluie cum UNIFARM refuză să achiziționeze 100.000 de măști în situația în care medicii se îmbolnăvesc de coronavirus pe capete. “Am comandat iîn China, în 15.03.2020, 100.000 măsti FFP2, preț de fabrică 1.6 USD și am făcut, pe rând trei oferte UNIFARM-ului în următoarele condiții: a.plata 100% în avans – 9.82 lei (5% adaos față de prețul de intrare) b. plata 50% în avans – 11.69 lei (25% adaos față de prețul de intrare) c. plata 100% la 3 zile de la primire – 13.1 lei (50% adaos față de prețul de intrare) Nu ne-au răspuns niciodată la ofertă. Am sunat și ne-au spus că nu au răspuns pentru că nu pot plăti în avans, iar în același timp au declarat în presă că ei fac achizițiile cu 50% plata în avans și 50% la primire. Am retrimis înca o ofertă, cu 50% plata în avans. Nu au raspuns. Am sunat din nou, ne-au spus că nu acceptă plata în avans și au evitat să ne ofere niște condiții comerciale clare. La insistențele noastre, ne-au spus că acceptă achiziția doar cu plata la 3 zile de la primire. Am spus că accept aceste condiții și doresc să le fac o nouă ofertă. Mi-au spus că de fapt au destule măști și achizițiile sunt făcute – în condițiile în care medicii se îmbolnăvesc și există o criză mondiala de măsti, nu doar în România. Din China vin informații că nu sunt îndeajuns pentru toate țările din lume. Am trimis o ofertă noua cu plata la 3 zile de la livrarea la UNIFARM (condiții de plată dezavantajoase pentru noi, ca furnizor). Înca aștept raspuns. Prețul de achiziție actual al UNIFARM de mască FFP2 la 26 lei de la ROMWINE & COFEE SRL”, a declarat Bogdan Boț, reprezentantul firmei Tagu Lolium SRL”, informează 7est.ro.

Vom urmari cu atentie desfasurarea verificarilor, insa cu siguranta vom mai auzi despre acest gen de fapte din partea unor asa zisi oameni de afaceri ce se folosesc de un motiv de o gravitate extrema- de o pandemie – pentru a se imbogati ilicit.

Asteptam cu nerabdare reactia institutiilor abilitate,  sa ia masurile legale in conformitate cu participatia fiecaruia din cei implicati.

 

Sursa:Vineri13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *