• Fri. Oct 4th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

VIDEO Predare de ștafetă la vârful NATO. Mark Rutte preia conducerea într-un moment provocator pentru securitatea lumii: ‘O mare onoare’

Oct 1, 2024

După zece ani la conducerea NATO, Jens Stoltenberg îi predă fostului premier olandez Mark Rutte ștafeta la șefia alianței formată din 32 de ţări occidentale, chiar cu o lună înainte de alegerile din SUA, relatează AFP. Transferul are loc la sediul NATO, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanţa politică a NATO din care fac parte ambasadorii statelor membre.

 

 

„Îi urez bun venit noului secretar general al NATO. Mark cunoaște bine NATO și este bine cunoscut în întreaga alianță, avînd pregătirea perfectă pentru a deveni secretar general; el a fost prim-ministru timp de 14 ani în cele patru coaliții și guverne diferite, deci știe cum să facă compromisuri, să creeze consens, iar acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici la NATO. Mark, NATO va fi pe mâini sigure cu tine”, a declarat Stoltenberg în deschiderea reuniunii.

Rutte i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru „prietenia de lungă durată”, amintindu-și de începuturile colaborării lor, la masa NATO de la Lisabona, în 2010. „De atunci, am continuat să lucrăm pe probleme de securitate. Rusia, terorismul, amenințările cibernetice… Ai menținut această alianță pe drumul cel bun în vremuri tulburi și pot să spun că, în mare parte datorită ție, NATO este acum mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată”, i-a mai spus Rutte fostului secretar general, adăugând că, din acest motiv, vede preluarea șefiei NATO ca „o mare onoare”.

SUSŢINERE INDISPENSABILĂ

Mark Rutte urmează să vegheze în prima sa mare reuniune – o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO în perioada 17-18 octomrbie – la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul creşterii presiunilor în vederea punerii capăt acestui război şi deschiderii unor negocieri.

Statele Unite – prima putere militară şi departe prima putere în NATO – joacă un rol esenţial. Or America este în plină campanie electorală, iar pe ambele maluri ale Atlanticului se aşteaptă cu anxietate să se afle dacă vicepreşedinta democrată Kamala Harris sau fostul preşedinte republican Donald Trump se instalează la Casa Albă.

O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie pe culoarele sediului NATO la Bruxelles, unde ameninţările unei retrageri americane ale fostului preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.

Olandezul s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.

Mark Rutte, care a apărat mereu frugalitatea bugetară, este foarte aşteptat în acest subiect, inclusiv în cazul unei vicotrii a Kamalei Harris. Cereri americane de reechilibrare în cadrul Alianţei nu datează din preşedinţia lui Trump.

El trebuie totodată să se asigure că NATO este pregătit să facă ameninţării ruse, conform planurile de apărare adoptate în 2023. Acestea au arătat că aliaţii nu au o apărare antiaeriană sau capacităţi de producţie de artilerie, după ani de tăieri bugetare ale bugetelor militare.

Doar 23 dintre cele 32 de state membre şi-au atins obiectivul stabilit în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare. Iar mai multe dintre ele dau asigurări că este necesar mai mult împotriva Kremlinului.

În aceste subiecte, aliaţii sunt foarte divizaţi, iar sarcina esenţială a lui Mark Rutte este, într-un cuvânt, potrivit lui Jens Stoltenberg: ”să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună. Este o familie mare, dar uneori este o adevărată provocare să-i păstrezi fericiţi pe toţi”.

 

sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *