Dacă ați fost vreodată tentați să parcurgeți propriile profiluri de social media, imaginându-vă ce ar putea crede alții despre viața voastră, nu sunteți singuri. Potrivit autoarei și psihoterapeutului Eloise Skinner, este un fenomen perfect natural în care mulți oameni se complac. Iar explicația este intrigantă: În esență, totul este înrădăcinat în dorința noastră de a afla mai multe despre cine suntem ca persoană.
‘Dorința de a înțelege cum suntem percepuți a fost prezentă în instinctul uman de generații întregi’, a declarat profesionistul în domeniul sănătății mintale. ‘În timp ce încercăm să ne înțelegem pe noi înșine – răspunzând la întrebarea atemporală cine sunt eu? – ne bazăm adesea pe opiniile și reflecțiile altora pentru a ne ghida. Uitându-ne la propriile rețele de socializare este un mod de a încerca să ne înțelegem identitatea’, a explicat psihologul.
Iar atunci când acest feedback nu este disponibil imediat, a explicat dna Skinner pentru Mashable, încercăm să ne imaginăm ce ar putea fi examinând ce ar vedea alții când se uită la profilurile noastre din social media.
Această nevoie de acceptare socială și de statut a fost modelată de-a lungul anilor de evoluție, a adăugat psihologul Zoe Mallet. Urmărirea propriei rețele de socializare este doar un alt mod de a controla percepția celorlalți asupra propriei persoane, a explicat ea.
Ca urmare, toți oamenii au o nevoie profundă de aprobare socială, care este amplificată doar de social mediaa. „Este o încercare subconștientă de a ne îmbunătăți poziția socială, de a ne crește șansele de apartenență și de a ne crea o imagine de sine pozitivă, care face parte din mecanismele noastre de supraviețuire ca oameni”, a declarat Malle.