• Wed. Sep 18th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Avocatul Poporului a dat în judecată Primăria Tecuci fiindcă încasează taxe de salubrizare pentru imobilele nelocuite

Aug 17, 2024

O măsură abuzivă a Primăriei Tecuci, care a impus plata taxei de salubrizare și pentru imobilele nelocuite, ar putea fi anulată în urma acțiunii în instanță a Avocatului Poporului, care a dat în judecată Primăria și Consiliul Municipal Tecuci, cerând modificarea hotărârii prin care a fost instituită această taxă.

Pe 23 iulie, Avocatul Poporului a depus la Tribunalul Galați cererea de chemare în judecată a Primăriei și Consiliului Municipal din Tecuci, care au impus ca tecucenii să plătească taxă de salubrizare și pentru imobilele care nu sunt locuite, dar și pentru imobilele care nu sunt funcționale, adică sunt atât de degradate încât nu pot fi locuite.

Prin adresa nr 20.272/23.VII.2024, Avocatul Poporului solicită Tribunalului Galați „anularea parțială a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Tecuci nr 168/22.12.2021, privind modificarea Regulamentului de aplicare a taxei speciale de salubrizare pentru persoane fizice și juridice în municipiul Tecuci, în ceea ce privește mențiunea de la Punctul III, art 9, al (4), care prevede că <<proprietarii   care declară că un anumit imobil este nelocuit/nefuncțional, vor datora taxă specială de salubrizare pentru imobilul respectiv în cuantum de 12,15 lei/lună>>”.

Dosarul nr 2.322/121/2024, de pe rolul Secției de contencios administrativ a Tribunalului Galați, al cărui obiect e „anulare act emis de autorităţi publice locale HCL NR. 168/22.12.2021”, este deocamdată în procedura de filtru, nefiind stabilite nici completul de judecată, nici primul termen.

Un bir ilegal. Legea spune că taxele pe serviciile publice trebuie plătite numai de cei care beneficiază de acele servicii

Acțiunea în instanță a Avocatului Poporului are la bază sesizarea adresată instituției de Vasilica Guliman, din Tecuci, care este proprietară a imobilului în care locuiește, dar și copropietară a altui imobil din oraș, care nu este locuit. Femeia a fost obligată de funcționarii Primăriei Tecuci să plătească taxa specială de salubrizare și pentru imobilul care nu-i locuit, deși este evident că la un imobil nelocuit nu sunt generate deșeuri menajere.

Prin adresa 19.242/27.03.2024, Vasilica Guliman s-a adresat Primăriei Tecuci, solicitând să nu fie obligată pentru plata taxei de salubrizare pentru acel imobil, dar în răspunsul funcționarilor municipalității se spune că taxele de salubrizare trebuie plătite chiar și pentru imobilele nelocuite sau nefuncționale.

„Începând cu luna decembrie 2021, prin HCL 168, s-a modificat Regulamentul de aplicare a taxei speciale de salubrizare pentru persoane fizice și juridice în municipiul Tecuci. Prin urmare la Punctul III, art 9, al (4), care prevede că <<proprietarii care declară că un anumit imobil este nelocuit/nefuncțional, vor datora taxă specială de salubrizare pentru imobilul respectiv în cuantum de 12,15 lei/lună>>. În concluzie, pentru imobilul pe care îl dețineți în coproprietate datorați taxa specială de salubrizare pentru imobilul nelocuit pentru perioada 2022 – 2024”, se spune în răspunsul Primăriei Tecuci.

Hotărârea Consiliului Municipal Tecuci încalcă art 30, al. (1) și (6) din Legea 273/2006 a Finanțelor Publice Locale, în care se precizează că „taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective”.

„Prin urmare, impunerea taxei speciale de salubrizare pentru toți proprietarii de imobile, indiferent dacă aceștia locuiesc în imobil sau nu și respectiv, dacă sunt sau nu beneficiarii serviciilor locale în cauză, apare ca fiind abuzivă și realizată cu încălcarea prevederilor legale”, se spune în chemarea în judecată nr 20.272/23.VII.2024, depusă de Avocatul Poporului la Tribunalul Galați.

Funcționarii din Primăria Tecuci susțin că și în imobilele nelocuite se generază deșeuri menajere

Înainte de a se adresa Tribunalului Galați, Avocatul Poporului a încercat să obțină rezolvarea situației pe cale amiabilă, adresându-se Primăriei Tecuci prin adresa nr 11.203/R/22.05.2024. Răspunsul municipalității a fost că suma pe care ar trebui să o plătească Vasilica Guliman pentru imobilul nelocuit este modică.

„Doamna este nemulțumită de o taxă de salubrizare în cuantum modic. Deși nelocuit, este fără echivoc faptul că imobilul are nevoie de întreținere, deci este puțin probabil să nu se producă o minimă cantitate de gunoi”, se spune în adresa 16.299/22.05.2024 a primăriei.

Acel „cuantum modic” la care se referă funcționarii de la Primăria Tecuci înseamnă plata taxei pentru perioada 2022-2024, adică 450 de lei. Este o sumă care pentru mulți români înseamnă destul de mult.

Reprezentanții primăriei din Tecuci admit totuși că „taxa de salubrizare pentru imobilele nelocuite ar putea fi eliminată din 2015”, dar cu o condiție, dacă se va găsi un inițiator.

Inițiatorul ar putea fi primarul Lucian Costin (PNL), care pe 9 iunie a câștigat al doilea mandat de primar cu promisiunea că orașul va fi mai bine administrat, pentru binele și în interesul tuturor tecucenilor. Acum o poate demonstra!

Primarul Tecuciului, Lucian Costin (PNL), critica „mega-taxa” când era în opoziție, dar a „uitat” să o modifice după ce a devenit primar

Tecucenii au toate motivele să se plângă de faptul că sunt „linșați” financiar cu „mega-taxa” de salubrizare, care a crescut foarte mult în ultimii ani. În 2017, taxa era de 4 lei/persoană/lună, iar în 2019 a ajuns la 15 lei/persoană/lună. O familie din Tecuci, formată din doi adulți și doi copii, plătea anual o taxă de salubrizare 720 lei!

Acea majorare a fost aprobată în mandatul fostului primar Cătălin Hurdubae (PSD), care controla majoritatea din Consiliul Municipal Tecuci. Consilierii PNL au votat împotrivă, au făcut zarvă în presă, au atacat în instanță și au câștigat, dar asta n-a schimbat situația.

Ulterior, prin HCL nr.167/30.12.2019 privind taxele și impozitele locale pentru anul 2020 a fost introdusă „taxa specială de salubrizare”, care este un pic mai mică, de 12,15 lei/persoană/lună. La alegerile locale din septembrie 2020 la Tecuci s-a produs „rotația” PSD-PNL, noul primar fiind Lucian Costin (PNL).

În februarie 2019, Costin critica „taxa excesivă de salubritate, care în urma unei administrații ineficiente controlate de PSD și primarul Hurdubae a ajuns ca în numai doi ani de zile să crească de 4 ori”.

Dar după ce a devenit primar, Lucian Costin nu a spus nimic despre diminuarea taxei de salubrizare, care a rămas tot de 12,15 lei/an/persoană, ca pe vremea primarului PSD.

Mai mult de atât. Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Tecuci nr 168/22.12.2021, pentru care a deschis acțiunea în instanță Avocatul Poporului, a fost aprobată la un an după ce Lucian Costin devenea primar al Tecuciului. Așadar, taxa abuzivă este „opera” primarului Costin.

O familie din Tecuci, formată din patru persoane, plătește anual o „taxă specială de salubrizare” de 583 de lei.

Un calcul aproximativ, cu datele din anii trecuți, demonstrează că Primăria Tecuci încasează anual de la persoanele fizice suma de 6.415.000 lei, dar colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor costă numai 4.790.000 lei. Așadar, prin „mega-taxa” de salubritate Primăria Tecuci realizează anual un profit net de 1.624.000 lei.
sursă: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *