• Tue. Jan 21st, 2025

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Scandalul de la Spitalul Cuza Vodă Iași: Procurorii clasează dosarul deceselor celor doi nou-născuți

Aug 16, 2024

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași au decis clasarea dosarului în care Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași era acuzat de ucidere din culpă în urma decesului a doi nou-născuți, infectați cu bacteria Klebsiella pneumoniae în noiembrie 2017.

Decizia a fost comunicată familiilor îndurerate la începutul lunii august, stârnind un val de indignare și neîncredere. Cătălin Acasandrei, tatăl unuia dintre copiii decedați, a exprimat public revolta și durerea familiei, calificând soluția procurorilor drept „profund nedreaptă”. Acesta a anunțat deja că va contesta decizia de clasare, sperând într-o rejudecare a cazului.

Argumentele procurorilor vs. acuzațiile familiilor

Parchetul și-a fundamentat decizia pe o expertiză care a concluzionat că spitalul a respectat protocoalele privind prevenirea infecțiilor nosocomiale. Cu toate acestea, procurorii au recunoscut că măsurile privind supraaglomerarea secției au fost implementate abia după producerea tragediei.

Familiile celor doi bebeluși decedați susțin cu vehemență că această explicație este insuficientă. Ele acuză personalul medical de neglijență, subliniind că normele de igienă nu erau respectate în secție și că măsurile luate de spital au fost insuficiente și tardive.

Cauzele infecției și măsurile luate după tragedie

O anchetă epidemiologică a identificat mai multe cauze ale infecției, printre care supraaglomerarea secției și lipsa carantinării nou-născuților proveniți din alte județe. În urma tragediei, s-au luat măsuri pentru extinderea secției și crearea unui spațiu de carantină, însă familiile consideră că aceste măsuri ar fi trebuit implementate cu mult timp înainte.

Procurorul de caz a concluzionat că managementul infecțiilor nosocomiale a fost corespunzător, însă nu a putut fi stabilit cu certitudine punctul de plecare al infecției.

Întrebări fără răspuns

Acest caz ridică numeroase întrebări despre calitatea serviciilor medicale oferite în România și despre responsabilitatea instituțiilor în astfel de situații. Cum este posibil ca doi nou-născuți să își piardă viața din cauza unei infecții nosocomiale într-un spital de stat? De ce autoritățile au fost atât de lente în a lua măsuri? Și, cel mai important, cine va răspunde pentru această tragedie?
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *