Mai mulți experți au explicat pentru Reuters că desfășurarea de către SUA a unor noi tipuri de rachete aer-aer (lansate de avioane împotriva unor alte aeronave) în Indo-Pacific ar putea readuce echilibrul de forțe din regiune și ar șterge practic avantajul Chinei în ceea ce privește raza de acțiune a unor posibile atacuri aeriene. Este vorba despre AIM-174B (foto mai sus), racheta cu cea mai mare rază de acțiune desfășurată oficial de către SUA. Dezvoltată din modelul SM-6 al Raytheon, ea dispune de trei avantaje-cheie: poate zbura până la 400 km, de câteva ori mai mult față de următoarea cea mai bună opțiune americană (AIM-120 AMRAAM – 150 km); nu necesită noi linii de producție și este compatibilă cu avioanele F-18 Super Hornet, pe care le are și Australia.
Utilizarea rachetei Raytheon SM-6 (proiectată inițial pentru un rol de apărare aeriană lansată de pe nave) drept bază, înseamnă că liniile de producție sunt deja disponibile. Au fost deja alocate fonduri pentru mai mult de 100 de rachete SM-6 pe an. Raytheon a refuzat să precizeze cât de multe AIM-174B vor fi produse sau dacă SM-6 existente vor fi convertite, și nici dacă vor putea fi atașate pe alte avioane decât Super Hornet.
Raza AIM-174B o depășește pe cea a rachetelor chineze PL-15 (250 km, foto mai jos). Până acum, folosirea AIM-120 presupunea ca avionul de pe care este lansată racheta să se apropie mai mult de aeronava inamică, expunând astfel inclusiv portavioanele americane. Orice tip de conflict în Marea Chinei de Sud, în porțiunea dintre Indonezia și Japonia, ar pozițioona Marina SUA la câteva sute de kilometri de teritoriile chinezești. Analiștii contactați de Reuters explică faptul că, acum, AIM-174B schimbă această ecuație și permite avioanelor și portavioanelor să opereze la distanțe mult mai mari de China, în cazul unui eventual conflict în regiune.
Timp de decenii, avantajul Statelor Unite a fost conferit de avioanele de luptă invizibile (F-117, F-22 și F-35), care permiteau apropierea nedetectabilă pentru lansarea rachetelor AIM-120 (AMRAAM). “Armata SUA s-a concentrat, de asemenea, asupra dezvoltării și îmbunătățirii succesive a variantelor de AMRAAM, preferând din rațiuni de costuri îmbunătățirea acestora în locul dezvoltării unei noi rachete”, explică Justin Bronk, expert în tehnologie militară la Royal United Services Institute din Londra. SM-6 costă aproximativ patru milioane de dolari fiecare, în timp ce un AMRAAM costă aproximativ un milion de dolari.
Dezvoltarea și dotarea armatei chineze cu avioane invizibile (J-20), dar și a rachetei PL-15, pe care acesta o poate transporta, au erodat avantajul SUA. Acum, un avion chinez invizibil ar putea, teoretic, să detecteze avioane americane de generația a IV-a (F16, F15, F18) și să le doboare cu mult în afara razei de acțiune în care acestea ar putea riposta, explică un analist pentru Reuters: “Dacă un avion de vânătoare chinez poate depăși un avion de vânătoare american, înseamnă că poate trage primul. AIM-174B a fost dezvoltat pentru a răspunde rapid acestei nevoi”.
Versatilitatea SM-6, care a fost folosit și pentru a lovi nave, ținte terestre și a intercepta rachete, deschide o multitudine de posibilități după proiectul AIM-174B, a declarat Peter Layton, expert în apărare și aviație la Griffith Asia Institute. De exemplu, explică acesta, va fi folosită în curând pentru a lovi bateriile de rachete antiaeriene de la o distanță extrem de mare: “Pentru moment, însă, adăugarea AIM-174B la arsenalul Marinei SUA, chiar dacă în număr mic încă, schimbă calculele unui conflict regional. Dacă ele sunt suficiente pentru a restrânge raza de acțiune a aeronavelor Chinei, atunci nu ai nevoie de multe rachete, căci amenințarea determină adversarul să își schimbe comportamentul.
sursa: biziday