• Wed. Sep 18th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Cum să primești 2.000 lei ca donator de sânge

Aug 14, 2024

Dacă donatorii fără valențe de investitori trebuie să se mulțumească cu doar 280 de lei în bonuri valorice, cei care cumpără titluri de stat Fidelis primesc în plus, în medie, aproape 2.000 lei ca bonus de dobândă.

În vreme ce suma medie subscrisă de cei care au achiziționat titlurile de stat Fidelis fără certificat de donator oscilează în jurul a 150 lei, donatorii au plasat în medie aproape 200.000 lei per subscriere. Care este motivația Statului?

În prezent se derulează a patra emisiune Fidelis din acest an (titluri de stat listate la bursă). Între 8 și 20 de august pot fi cumpărate titluri de stat în lei și euro iar donatorii de sânge au un bonus de dobândă pentru titlurile de stat în lei cu scadența la un an, respectiv vor primi o dobândă de 6,8% în loc de 5,8%.

”Lansăm o nouă emisiune Fidelis, care a devenit deja unul dintre instrumentele de investiție preferate ale românilor. Dovadă că de la începutul anului 2024 am avut peste 47.500 de subscrieri și peste 7.160.000 de lei investiți. Menținem în continuare și condițiile speciale pentru donatorii de sânge, ca parte a aportului nostru la campania România are sânge de rocker, acum și de investitor.” era declarația Ministrului Boloș prinsă în comunicatul MF.

La un calcul simplu, rezultă că subscrierea medie este de numai 150,7 lei per investitor Fidelis. Sigur, cum au fost deja trei ediții Fidelis în acest an, un investitor ar fi putut subscrie la toate și chiar de mai multe ori în cadrul aceleiași emisiuni dar pentru relevanța comparației cu investitorii-donatori să păstrăm această cifră.

Cum stau lucrurile pentru donatori, o categorie specială a investitorilor în titlurile de stat Fidelis? Să cităm din comunicatul de bilanț la încheierea ediției numărul 3 Fidelis.

„Peste 13.000 vieți au salvat donatorii-investitori în 2024. În jurul acestei campanii lansate de RockFM și Răzvan Exarhu, la care ne-am alăturat, vedem ce comunitate impresionantă s-a creat. La ultima ediție, deși am scăzut perioada de eligibilitate, tot avem aproape 1.400 donatori-investitori. Care au investit peste 273 milioane lei”.

La un alt calcul simplu, rezultă o sumă medie de 195.000 lei pentru investitorii-donatori.

Un bonus de aproape 2.000 lei pentru donatori

Dacă ținem cont de bonusul de dobânda (1%) acordat donatorilor și de suma medie investită de aceștia (195.000 lei) la a treia ediție Fidelis, rezultă un câștig suplimentar de 1.950 lei.

Atât au primit în plus cei care au donat sânge raportat la dobânda pe care ar fi încasat-o în calitate de investitori-nedonatori.

Să remarcăm și ordinul de mărime-dacă investitorii-nedonatori au plasat în medie 150 lei per subscriere, donatorii au adus de 1.300 de ori mai mult (195.000 lei vs 150 lei) ceea ce transformă programul în unul cu dedicație pentru donatorii bine mobilați financiar.

Dacă miza ar fi doar donarea de sânge, bonusul de dobânda ar putea fi acordat și celor care cumpără titluri de stat prin programul Tezaur (titluri de stat vândute prin Trezorerii și Poștă) care sunt mult mai mulți decât cei care cumpără titluri de stat listate la bursă (piața de capital este o necunoscută pentru majoritatea românilor).

În plus, programul Ministerului Finanțelor se derulează în paralel cu stimularea donatorilor-neinvestitori, stimulentele financare acordate acestora majorându-se spectaculos în 2024, de la 70 lei la 280 lei (tichete masă).

Cum centrele de recoltare fuseseră asaltate la începul anului de noi donatori atrași de sumele majorate astfel încât au trebui să facă programări în avans pentru a servi pe toată lumea, întrebarea care se pune este de ce ar mai trage cu dinții Ministerul Finanțelor de cei 1400 de donatori per ediție Fidelis?

Miza este mutarea economiilor din bănci în titluri de stat

Posesorii de depozite bancare la termen plătesc un impozit pe dobândă de 10% la care se adaugă și CASS dacă dobânzile plus alte venituri extrasalariale depășesc într-un an 6 salarii minime brute pe economie.

Însă ca investitor în titluri de stat nu există niciun fel de impozit (nici pe dobândă dar nici CASS pe dobândă). În plus, deși titlurile de stat sunt considerate plasamentul de maximă siguranță peste tot în lume, dobânzile nete oferite acum de titlurile de stat la un an (5,8%), din programele Fidelis și Tezaur, sunt mai mari decât cele oferite de băncile locale (o singură excepție-TBI Bank, ce oferă dobânda de 7% brut, deci 6,3% net, pentru depozitele online la un an, următoarea clasată în topul dobânzilor, Intesa Sanpaolo Bank, având dobânda de 6% brut și 5,4% net la un an).

Cum statul are un deficit bugetar ce tinde spre 7% la final de an iar sursele sale de finanțare sunt tot mai problematice, băncile din România fiind deja supraexpuse în această zonă, una dintre alternativele găsite de autorități a fost să încerce mutarea unei părți din economiile foarte mari din bănci spre titluri de stat.

În această cheie ar putea fi citit programul „Sânge de rocker” care atrage pe tranșa donatorilor subscrieri medii de aproape 200.000 lei precum la ediția a treia Fidelis în 2024.

Cum dobânzile în bănci sunt mai mici iar pentru dobânzile la titluri de stat nu se plătește nici CASS nici impozit pe dobândă și, în plus, poți lua și un bonus suplimentar de 1% ca donator, de ce ai rămâne cu banii în bancă dacă dispui de sume foarte mari?

Cum însă nu poate recunoaște deschis că se adresează în special bogaților cu economii mari în bănci prin acest program, Ministerul Finanțelor încearcă să mimeze neconvingător că oferă oportunități și pentru săraci (suma minimă investită în titluri Fidelis a fost redusă de la 5.000 lei la 500 lei pe tranșa donatorilor).

Cum donatorii plasează în medie 200.000 lei per subscriere până acum, suma minimă subscrisă redusă de la 5.000 lei la 500 lei reprezintă o glumă reușită a MF.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *