Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat spray-ul nazal cu epinefrină pentru reacțiile alergice severe, cunoscute sub numele de anafilaxie.
Spray-ul, cu denumirea comercială neffy, este autorizat pentru adulți și copii și se administrează o singură doză pulverizată într-o nară.
Ca şi în cazul produselor injectabile cu epinefrină, se poate administra și a doua doză (folosind un nou spray nazal pulverizat în aceeași nară) dacă nu există nicio ameliorare a simptomelor sau dacă acestea se agravează.
Unele afecțiuni nazale – polipii nazali sau istoricul unei intervenții chirurgicale nazale – pot afecta absorbția neffy. Pacienților aflați în această situație li se recomandă să consulte un cadru medical care poate indica utilizarea unui produs cu epinefrină injectabilă.
„Anafilaxia pune viața în pericol și unele persoane, în special copiii, pot întârzia sau evita tratamentul din cauza fricii de injecții”, a precizat dr. Kelly Stone, director asociat al Diviziei de Pneumologie, Alergie FDA, într-un comunicat de presă. „Disponibilitatea spray-ului nazal cu epinefrină poate reduce barierele în calea tratamentului rapid al anafilaxiei”.
Aprobarea FDA vine după comunicarea rezultatelor a patru studii în care au fost incluși 175 de adulți sănătoși, cărora li s-au măsurat concentraţiile de epinefrină din sânge după administrarea spray-ului sau a produselor injectabile cu epinefrină aprobate.
Rezultatele au arătat concentraţii comparabile de epinefrină în sânge între neffy şi produsele injectabile cu epinefrină aprobate, precum și creșteri similare are tensiunii arteiriale și ale ritmului cardiac – efecte vitale ale epinefrinei în tratamentul anafilaxiei.
Un studiu efectuat la copii cu o greutate mai mare de 66 de kilograme arată niveluri comparabile de epinefrină cu cele ale adulților care au primit neffy.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu neffy sunt: iritația gâtului, furnicături în zona nasului, dureri de cap, disconfort nazal, senzație de nervozitate, spune FDA.
Anafilaxia este o reacție alergică severă care intervine brusc după expunerea la un alergen și poate fi cauzatoare de moarte. Reacția poate să apară în doar câteva secunde după expunere la o substanță la care persoana este alergică.
Cei mai frecvenți factori declanșatori ai anafilaxiei sunt:
- Alimente – nuci, lapte, crustacee, pește, ouă, unele fructe;
- Medicamente – unele antibiotice, unele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
- Înțepături de insecte – viespe, albine;
- Anestezie generală;
- Latex – un cauciuc existent în unele mănuși, în prezervative etc.
Sursa: puterea