• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Urșii sau oamenii? Dilema României în fața unei populații bogate de urși

Jul 10, 2024

Urșii sau oamenii? Dilema României în fața unei populații bogate de urși

Publicat: 10 iul. 2024, 11:49, de Vlad Stefan Orjan, în OPINII
EXCLUSIV
Urșii sau oamenii? Dilema României în fața unei populații bogate de urși

România se confruntă cu o provocare serioasă: echilibrul fragil dintre conservarea faunei sălbatice și siguranța cetățenilor. Pe de o parte, suntem prieteni cu iubitorii de animale și militanții pentru protecția mediului. Pe de altă parte, realitatea dură a atacurilor frecvente ale urșilor asupra oamenilor și gospodăriilor pune în discuție modalitatea prin care autoritățile gestionează această problemă. Avem faună bogată, dar am ajuns să fim victimele urșilor, o situație care necesită soluții rapide și eficiente pentru a preveni tragedii.

Am o relație foarte bună de prietenii cu iubitorii de animale, precum și cu anumite ONG-uri care luptă pentru protecția mediului și a animalelor. Susțin protecția animalelor și militez pentru creșterea puilor de urs orfani în captivitate până când devin maturi. Totuși, situația actuală din România este dezamăgitoare. Deși avem o faună bogată, urșii au ajuns să ne atace din cauza lipsei unor măsuri adecvate pentru a-i hrăni și gestiona. Sute de oameni au fost atacați de urși, iar autoritățile sunt copleșite de această problemă.

Creșterea populației de urși și consecințele sale

Un studiu recent, primul de acest fel din perioada 2015-2023, estimează că populația de urs brun din România este între 7.536 și 8.093 de exemplare, cu o densitate medie de 11 urși la 100 de kilometri pătrați. În ultimii ani, județele Brașov, Harghita, Prahova, Buzău, Argeș și Bacău au raportat cele mai multe probleme provocate de urși. Aceste animale părăsesc tot mai des habitatul natural în căutare de hrană, ajungând să atace oameni și să producă pagube semnificative în gospodării.

Atacurile urșilor: O realitate înfricoșătoare

Numărul atacurilor asupra oamenilor este în creștere alarmantă. În ultimii doi ani și jumătate, sute de persoane au fost atacate de urși, unele fiind rănite grav sau chiar decedând în urma rănilor. În multe cazuri, victimele au fost ciobani sau agricultori aflați la muncă în câmp sau pădure. Lista tragică include copii, femei și bărbați de toate vârstele, mușcați și desfigurați de urși, unii dintre ei rămânând cu traume fizice și psihice permanente.

Măsuri întârziate și ineficiente

Ministerul Mediului a adoptat recent un ordin care permite îndepărtarea preventivă și intervenția asupra unui număr de 481 de urși. Cu toate acestea, măsurile adoptate sunt considerate insuficiente și tardive. Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a semnat ordinul în ultima zi de mandat, o acțiune care ridică suspiciuni privind eficiența și sinceritatea demersurilor autorităților. Activiștii de mediu au sesizat Parlamentul European, acuzând încălcarea legislației europene în domeniu și sugerând o înțelegere tacită între minister și asociațiile de vânătoare.

Soluții și recomandări

În fața unei astfel de crize, este evidentă necesitatea unor măsuri integrate și bine coordonate. Relocarea urșilor în păduri depopulate sau exportul acestora în alte țări ar putea fi soluții viabile, însă acestea necesită planificare și resurse. Implementarea unor reglementări stricte pentru protecția populației și asigurarea hranei urșilor în habitatul lor natural sunt pași esențiali pentru a preveni alte tragedii.

Problema urșilor în România este una complexă, care implică aspecte de mediu, siguranță publică și politici guvernamentale. În lipsa unor soluții eficiente și rapide, riscul ca situația să se agraveze este mare. Este esențial ca autoritățile să trateze această problemă cu seriozitate și să acționeze prompt pentru a proteja atât oamenii, cât și urșii, asigurând astfel un echilibru între conservarea faunei și siguranța cetățenilor.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *