• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

SSU a dejucat o lovitură de stat în Ucraina

Jul 3, 2024

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a anunțat că a reținut un grup de „provocatori”, care plănuia să incite la tulburări la Kiev și să pună mâna pe clădirea Radei Supreme (Parlamentul ucrainean).

„Materialele de investigație indică faptul că grupul a fost condus de un co-fondator al unui ONG cunoscut din 2015 pentru activitățile sale anti-ucrainene. Sub pretextul de a organiza o adunare populară în țările slave medievale, criminalii plănuiau să declare ‘înlăturarea de la putere’ a actualei conduceri militare și politice a Ucrainei”, a transmis SSU, pe Telegram.

„Grupul a sperat să pună mâna pe clădirea Radei Supreme și să-i întrerupă operațiunile”, mai arată SSU.

Pentru a aduna oameni, organizatorii au plănuit să organizeze o adunare aparent pașnică în centrul Kievului.

„Majoritatea participanților la eveniment nu cunoșteau adevăratele intenții din spatele adunării, și anume provocările în beneficiul Federației Ruse”, a informat SSU.

Pentru a-și duce la îndeplinire planul, organizatorul principal a implicat mai mulți complici – reprezentanți ai ONG-urilor din Kiev, Dnipro și din alte regiuni. Comunicau între ei prin diverse canale de comunicare, iar dacă se întâlneau, făceau acest lucru în grupuri mici, de trei, au transmis investigatorii.

În timpul perchezițiilor la locuințele suspecților, oamenii legii au găsit arme și muniție, telefoane mobile, echipamente informatice și alte dovezi ale acțiunilor penale plănuită, arată SSU.

Cei implicați sunt anchetați penal, pentru acțiuni care vizează „schimbarea violentă, răsturnarea ordinii constituționale sau preluarea puterii de stat”, fiind arestați preventiv.

„Ancheta continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii și aducerea celor vinovați în fața justiției. Făptuitorii riscă până la 10 ani de închisoare, cu confiscarea bunurilor”, a conchis SSU.
sursa:Puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *