• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Meteorologii anunță condiții de Cod Roșu de caniculă în România: Vom avea 44 de grade (AccuWheater)

Jul 2, 2024

Meteorologii AccuWheater anunță temperaturi de foc în București și în restul României. Potrivit prognozei, pe 9 și respectiv 10 iulie vom avea temperaturi de 39 de grade, dar se vor resimți ca fiind 44 de grade.

content-image

În perioada 7-10 iulie, conform prognozei AccuWheater vom avea temperaturi în creștere. De la 36 de grade la începutul perioadei, până spre finalul perioadei când vom ajunge la temperaturi de 39 de grade în București. Acestea însă vor fi resimțite ca fiind 44 de grade la umbră.

Administrația Națională de Meteorologie ar putea emite primul Cod Roșu de caniculă din această vară. Codul roșu de caniculă este un avertisment emis de către autoritățile meteorologice atunci când se așteaptă temperaturi extrem de ridicate și condiții meteorologice periculoase pentru sănătatea populației1. Valorile temperaturilor maxime pot depăși 40°C și chiar mai mult în anumite regiuni.

content-image

Măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii:

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

Cum și când se întrerupe programul de muncă:

Articolul 6

(1) Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *