• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Se vrea modificarea legii învăţământului: Redevin uniformele școlare obligatorii?

Jul 1, 2024

La Senat a fost depus un proiect de către deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea care modifică legea învăţământului preuniversitar 198/2023 şi prevede posibilitatea ca cei din conducerea unităţilor de învăţământ să poată solicita utilizarea obligatorie a uniformelor şcolare, „pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale”. Uniformă şcolară este acordată elevilor în mod gratuit, mai propune iniţiative legislativă.

„Pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale, conducerea unităţilor de învăţământ pot solicită utilizarea obligatorie a uniformei şcolare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare şi de încălţăminte ce compun uniformă şcolară, se realizează prin ordin al ministrului educaţiei. Uniformă şcolară se acordă elevilor în mod gratuit, finanţarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educaţiei sau a altor instituţii ce coordonează unităţi din reţeaua naţională şcolară sau din bugetele consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor locale, cât şi din fonduri externe nerambursabile”, conform iniţiativei legislative.

Deputatul PSD argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că „potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul şcolar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăţi de învăţare sau în cele mai multe cazuri, situaţia socioeconomică precară, care din păcate se poate traduce prin imposibilitatea părinţilor de a susţine achiziţionarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informatice pentru asigurarea accesului la cursurile în format on-line”.

De asemenea, abandonul şcolar generează şomaj, excluziune socială, sărăcie, probleme de sănătate şi poate eel mai grav aspect este făptui că multiplică acest cere vicios, generaţie după generaţie, mai susţine social-democratul.

Totodată, mai spune Iulian-Alexadru Badea, în expunerea de motive a propunerii sale legislative, că avand in vedere faptui că potrivit legii învăţământul obligatoriu de stat este gratuit, iar un alt articol din Legea învăţământului preuniversitare prevede că elevii au „obligaţia de a se prezenta la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată, conform regulamentului unităţii de învăţământ preuniversitar”, „consider oportun ca acestora să li se acorde şi dreptul de a beneficia, în mod gratuit, de uniforma şcolară”.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizional

sursa: știripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *