• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

S-a descoperit tehnologia care va înlocui aerul condiționat: Nu are deloc efecte adverse și protejează mediul

Jul 1, 2024

Societatea Americană de Chimie arată că s-a descoperit o nouă tehnologie care se bazează pe membrane de origine vegetală. În contact cu soarele, aceste membrane se răcesc și ar putea fi utilizate pentru a înlocui aerul condiționat în mașini sau în clădiri. Studiile sunt abia la început, dar americanii sunt optimiști că în curând vor reuși să înlocuiască aerul condiționat, informează Sciencedirect.
Potrivit unui comunicat de presă al Societății Americane de Chimie, o nouă tehnologie bazată pe membrane inovatoare de origine vegetală promite să răcească clădiri și vehicule atunci când sunt expuse la soare, fără a necesita energie suplimentară. Deși cercetarea se află încă într-o fază incipientă, echipa este optimistă că în viitor va putea menține structuri întregi „la rece” doar prin utilizarea acestor materiale.

În curând va fi disponibil

Dr. Silvia Vignolini, cercetător principal al proiectului, a explicat că pentru a crea materiale care să rămână mai reci decât temperatura ambiantă în timpul zilei, este esențial ca acestea să reflecte lumina soarelui și să nu o absoarbă, prevenind astfel transformarea luminii în căldură. Ea a menționat că există deja câteva materiale cu această capacitate. Sistemul de răcire revoluționar este preconizat să fie disponibil în diverse texturi și culori, deși momentul exact al lansării nu a fost încă stabilit.
Echipa de cercetare a realizat deja “filme” de răcire în nuanțe de albastru, verde și roșu, care au menținut o temperatură cu aproximativ 2,5 grade Celsius mai scăzută decât mediul înconjurător. Un metru pătrat din această membrană poate genera mai mult de 120 de wați de putere de răcire, comparabilă cu performanța multor unități de aer condiționat. În prezent, cercetătorii lucrează la îmbunătățirea funcționalității acestui sistem de răcire, planificând să integreze senzori capabili să detecteze poluarea aerului sau schimbările meteorologice.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *