• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Paris: rezultatele alegerilor au declanșat lupte de stradă

Jul 1, 2024

Mai multe localități din Franța, în frunte cu capitala Paris, au devenit scena unor confruntări de stradă violente. În noaptea de duminică spre luni, numeroși protestatari, în special comuniști și musulmani, au manifestat violent împotriva rezultatelor primului tur al alegerilor generale.

Partidul de dreapta Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative de duminică, lăsând alianța de centru a președintelui în exercițiu, Emmanuel Macron, pe un îndepărtat loc al treilea în spatele stângii radicale, potrivit exit-poll-urilor realizate de grupurile de sondare în cursul nopții.

Proiecțiile au acordat RN 34% din voturi, față de 29,1% pentru alianța de stânga Noul Front Popular și doar 22% pentru tabăra centristă a lui Macron.

La Paris, mulțimi de oameni au aprins rachete de semnalizare, au spart vitrine și au aprins focuri în orașul istoric, care va găzdui Jocurile Olimpice în doar 25 de zile. Baricadele menite să țină mulțimile sub control au fost incendiate, în timp ce nenumărați protestatari au escaladat Place de la Republique, unde se află statuia emblematică a personificării Franței, Marianne. Coșurile de gunoi au fost răsturnate și incendiate, împrăștiind fum acru în aer. Cei care încercau să se bucure de serile în oraș au fost obligați să stea în spatele polițiștilor înarmați, care au respins activiștii.

Violențele din Paris au fost atât de grave, încât Poliția a fost nevoită să lanseze gaze lacrimogene, în timp ce pompierii au fost chemați să stingă flăcările provocate de protestatari.

Primul tur al alegerilor din acest an, convocat de Macron după o înfrângere devastatoare la alegerile pentru Parlamentul European de la începutul acestei luni, a înregistrat niveluri record de participare.

Sondajele au sugerat că 67,5% din populație a votat la alegerile naționale, cea mai mare participare la un scrutin legislativ în format obișnuit în Franța, din 1981. Participarea finală în 2022, ultima dată când au avut loc alegeri naționale în această țară, a fost de doar 47,5%.

În ciuda victoriei, în prezent nu este clar dacă partidul lui Le Pen va obține majoritatea absolută a locurilor în noua Cameră inferioară a Adunării Naționale în turul al doilea din 7 iulie și va revendica postul de prim-ministru.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc în circumscripțiile în care nu a existat o majoritate absolută, ceea ce va permite formarea formei finale a Adunării Naționale.

Votul i-ar putea oferi șefului partidului RN, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, un protejat al liderului acestuia, Marine Le Pen, șansa de a forma un guvern, fiind pentru prima dată când extrema dreaptă preia frâiele puterii în Franța, de la ocupația nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *