• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Noile tancuri cu mai multe tunuri: o abordare tehnologică obligatorie pentru noile câmpuri de luptă

Jul 1, 2024

În lumea vehiculelor blindate, conceptul tancurilor echipate cu multiple tunuri a fost, până de curând, considerat o relicvă a trecutului. Experiențele istorice au arătat că astfel de tancuri prezentau numeroase probleme, inclusiv suprasolicitarea echipajului, limitarea câmpului de tragere și dificultăți legate de greutatea și volumul adițional. Cu toate acestea, evoluția tehnologică și schimbările recente din câmpul de luptă au determinat inginerii din Franța, Germania și Statele Unite să reconsidere acest concept.

Contextul modern

Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a dus la distrugerea a mii de tancuri de luptă, multe dintre ele doborâte de drone ieftine încărcate cu grenade antitanc. Aceasta a crescut cererea pentru tancuri noi la un nivel neîntâlnit de la sfârșitul Războiului Rece. Pentru a contracara amenințarea dronelor, inginerii au propus tancuri de generație nouă care să incorporeze mai multe tunuri, o idee considerată până acum depășită.

Propunerile KNDS și Inovațiile Actuale

În iunie 2024, conglomeratul germano-francez KNDS a dezvăluit trei concepte de tancuri principale de luptă, toate echipate cu un nou tun principal numit Ascalon. Acest tun are capacitatea de a se ajusta pentru obuze de 120 și 140 milimetri, este echipat cu sisteme active de protecție și dispune de un tun automat de 30 milimetri pentru distrugerea dronelor. Printre modelele prezentate s-a numărat și un prototip complet funcțional al popularului tanc Leopard 2 german, denumit A-RC 3.0, și un model evoluat al tancului Leclerc al armatei franceze.

Evoluția designului: de la prototip la performanță

KNDS a prezentat, de asemenea, un impunător ADT140, echipat cu cel mai mare tun de 140 milimetri din seria Ascalon, un tun automat ARX-30 și două tunuri coaxiale – unul de 20 milimetri și unul de 7.62 milimetri. Aceste tancuri cu multiple tunuri amintesc de conceptul AbramsX, dezvăluit în 2022 de General Dynamics Land Systems (GDLS), echipat cu sistemul de arme remoteKongsberg XM914 Bushmaster.

Probleme și soluții istorice

Istoria a arătat că tancurile cu multiple tunuri post-Al Doilea Război Mondial au eșuat din mai multe motive: câmpurile de tragere limitate ale tunurilor adiționale, echipajele suprasolicitate și dificultățile legate de greutate și volum. Acum, însă, tancurile propuse Leopard 2 A-RC 3.0, ADT-140 și AbramsX au turele telecomandate fără echipaj, cu tunuri principale cu încărcare automată – un concept implementat pentru prima dată în tancul principal de luptă T-14 al Rusiei.

Avantajele tehnologice ale turelelor fără echipaj

Turelele fără echipaj, care nu pătrund în carena tancului, sunt posibile datorită combinației dintre tunurile principale cu încărcare automată și senzorii optici avansați, care oferă o vizibilitate de 360 de grade. Acești senzori permit comandantului și tunarului să-și facă treaba din interiorul carenei, fără a avea acces direct la turelă. Înlocuirea încărcătorului uman cu un încărcător automat ar reduce echipajul la trei persoane, ceea ce ar duce la o scădere a greutății și volumului tancului, îmbunătățind mobilitatea și permițând instalarea unei armuri mai dense.

Creșterea eficienței și protecției

Noile turele plate reduc expunerea echipajului la focul antitanc cu 30%, făcând tancurile mai greu de detectat. Echipajul sigilat în carenă ar avea șanse mai mari de a supraviețui în cazul loviturilor penetrante asupra turelei încărcate cu obuze. Reducerea greutății ar permite înlocuirea mitralierelor de calibru .50 montate pe turelă cu tunuri automate de 30 milimetri, care au o rază de acțiune și o penetrare a armurii mai mare, deși cu un cost major în ceea ce privește adâncimea de muniție.

Inovații în lupta împotriva dronelor

Principalul motiv pentru înlocuirea mitralierelor de calibru .50 cu tunuri de 30 milimetri este capacitatea de a distruge rapid micile drone care, până în 2024, au provocat mai multe pierderi de vehicule blindate în Ucraina decât armele antitanc tradiționale. Tunurile de 30 milimetri pot folosi obuze inteligente cu explozie aeriană XM1223 Multi-Mode Proximity Airburst (MMPA) de la Northrop Grumman, care pot distruge dronele de la câțiva metri distanță cu o încărcătură explozivă fragmentară.

Viitorul tancurilor moderne

În ciuda scepticismului inițial, tancurile cu multiple tunuri și turele fără echipaj ar putea deveni standardul viitorului în designul vehiculelor blindate occidentale. Sistemele avansate de senzori și tehnologiile autonome ar putea transforma conceptul vechi al tancurilor cu multiple tunuri într-o soluție viabilă pentru câmpurile de luptă moderne, unde minele și dronele joacă un rol din ce în ce mai important. În timp ce serviciile militare sunt conștiente de costurile și complexitatea crescute ale acestor noi tancuri, evoluțiile recente din Ucraina subliniază necesitatea unei adaptări rapide pentru supraviețuirea în bătăliile viitorului.
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *