• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ajutor de stat pentru cultivatorii de tomate sau usturoi Cine beneficiază și de cât?

Jul 1, 2024

Cultivatorii de tomate sau usturoi pot beneficia de un ajutor de stat de maxim 280.000 de euro/beneficiar pentru compensarea pierderilor pe fondul crizei generate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

În acest sens, luni, președintele Klaus Iohannis a  promulgat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit documentului, pentru cultivatorii de tomate, cuantumul ajutorului de stat se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro pe beneficiar.

Plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafaţa de 1.000 mp.

Beneficiarii trebuie să depună documentele  la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) până cel târziu la data de 2 septembrie 2024 inclusiv.

Pentru cultivatorii de usturoi, cuantumul ajutorului de stat se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafaţa stabilită de către DAJ.

Documentele trebuie depuse la DAJ până cel târziu la data de 2 decembrie, inclusiv.

Sumele se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *