• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

PS Ignatie, mesaj cu tâlc în zi de sărbătoare: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel n-au căutat să-l ‘fenteze’ pe Dumnezeu

Jun 30, 2024

Episcopul Ignatie le-a transmis credincioşilor sâmbătă, cu ocazia hramului Catedralei Episcopale “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi, că viaţa celor doi apostoli trebuie să le fie exemplu în găsirea adevăratei credinţe.

Ierarhul a atras atenţia că oamenii greşesc având tendinţa de a se arăta altfel decât sunt de fapt, afirmând că acest lucru coincide cu a-L “fenta” pe Dumnezeu.
“Rostul venirii noastre la liturghie este căutăm să ne înduhovnicim, să ne luminăm, să deprindem un nou mod de vieţuire în Hristos şi o nouă mentalitate, o nouă gândire de-a lui Hristos, pe care au avut-o aceşti doi apostoli Petru Şi Pavel. Ei nu s-au sfiit în nicio clipă a vieţii lor să-i mărturisească Domnului toate slăbiciunile pe care ei le aveau. Tendinţa noastră este de a ne farda, de a mai masca anumite slăbiciuni pe care le avem şi vrem să ne livrăm celor din jurul nostru într-un fel în care, ştim noi în faţa propriei noastre conştiinţe, că nu suntem. Apostolii pe care noi îi sărbătorim astăzi, întotdeauna n-au căutat să-L “fenteze” pe Dumnezeu”, a spus părintele Ignatie, potrivit Agerpres.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a menţionat că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel definesc viaţa creştinului

În cuvântul adresat participanţilor la slujbă, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a menţionat că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel definesc viaţa creştinului.

Sute de credincioşi au participat, sâmbătă, la slujba prilejuită de sărbătoarea sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, oficiată de părinte Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, părintele Petru, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, de părintele Ignatie, episcopul Huşilor, de părinte Antonie, episcopul de Bălţi şi de părintele Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud.

Pelerinii s-au închinat la icoana relicvar a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi la moaştele Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, aşezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale.

Sursa: stiripesurse.ro

“Omul cel tainic al inimii este omul care poate spune precum Sfântul Apostol Petru, duhul slavei şi al lui Dumnezeu se odihneşte peste noi. Şi sfântul apostol Petru spune că omul cel tainic al inimii este omul care creşte în harul duhului sfânt şi în cunoaşterea Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos. Sfântul Apostol Pavel, cinstit astăzi, îl defineşte pe creştinul adevărat ca fiind omul cel duhovnicesc şi omul cel duhovnicesc îl aşază marele Apostol Pavel în opoziţie cu omul cel firesc. În epistola către corinteni, capitolul II, sfântul Apostol Pavel spune că omul firesc este plin de duhul lumii, iar omul cel duhovnicesc este plin de duhul lui Dumnezeu. Omul cel firesc este învăţat din înţelepciunea omenească, în timp ce omul cel duhovnicesc este educat, este întărit prin cuvinte învăţate de la duhul sfânt. Omul cel firesc nu primeşte cele ale duhului lui Dumnezeu, pentru că le consideră, cum consideră mulţi şi astăzi, fiind nebunie, în timp ce omul cel duhovnicesc are gândul lui Hristos”, a transmis mitropolitul Teofan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *