• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Lovitură pentru șoferii români: carburanții se scumpesc de la 1 iulie

Jun 30, 2024

Începând cu data de 1 iulie, șoferii români vor resimți o majorare semnificativă a prețurilor la carburanți. Duminică, 30 iunie, este ultima zi în care aceștia își mai pot alimenta mașinile la prețuri de aproximativ 7 lei/litru. De luni, însă, costurile vor crește considerabil, ajungând la peste 7,5 lei/litru pentru carburanții standard și chiar la 8 lei/litru pentru cei premium.

Această scumpire vine în urma intrării în vigoare a celei de-a doua majorări de accize decisă de Guvern, care a implementat aceste măsuri în două etape pe parcursul acestui an. Astfel, de la 1 iulie, motorina se va scumpi cu 40 de bani pe litru, iar benzina cu 43 de bani pe litru. În termeni concreți, un plin de 40 de litri va costa cu 16 lei mai mult pentru motorină și cu 17,2 lei mai mult pentru benzină.

Aceasta nu este prima majorare a accizelor din acest an. La 1 ianuarie, prețul benzinei a crescut cu 29 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 26 de bani pe litru, datorită politicilor fiscale ale guvernului. Măsurile fiscale au determinat o creștere de 10% a prețurilor la carburanți, iar scumpirea de la 1 iulie va amplifica și mai mult acest trend.

Pentru anul 2023, guvernul a oferit o derogare prin care accizele la benzină și motorină au fost scutite de indexarea cu rata inflației, care a fost de 13,8% în 2022. Totuși, în 2024, șoferii vor suporta și efectele acestei derogări, accizele urmând să fie indexate agresiv, probabil atât cu rata inflației din 2023 (8,8%), cât și cu cea din 2022 (13,8%).

Scumpirile vin ca o lovitură pentru șoferii români, care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și alimenta mașinile, resimțind astfel impactul politicilor fiscale asupra bugetului personal.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *