• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Lovitură de stat eşuată în Bolivia: Liderul revoltei, fost șef al armatei, transferat la o închisoare de maximă securitate

Jun 30, 2024

O tentativă de lovitură de stat împotriva președintelui Boliviei, Luis Arce, a eșuat miercuri, iar liderul revoltei, fostul șef al armatei, generalul Juan José Zuniga, a fost arestat sâmbătă împreună cu alți doi ofițeri de rang înalt. Cei trei au fost acuzați de terorism și revoltă armată și riscă până la 20 de ani de închisoare.

Generalul Zuniga, viceamiralul Juan Arnez, fost șef al marinei, și Alejandro Irahola, fost șef al brigăzii mecanizate, au fost inițial plasați în închisoarea Chonchocoro, situată la periferia El Alto, aproape de La Paz, pentru o perioadă de șase luni de detenție preventivă în timpul anchetei. Totuși, Zuniga a fost transferat sâmbătă seară la închisoarea de maximă securitate El Abra, în departamentul central Cochabamba, pentru propria sa siguranță, după ce deținuții din Chonchocoro l-au declarat „persona non grata”.

Directorul autorității penitenciare, Juan Carlos Limpias, a confirmat transferul și a subliniat că Arnez și Irahola vor rămâne la Chonchocoro. În total, 21 de militari activi și retrași, precum și civili, au fost arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat, în timpul căreia trupele blindate au asediat palatul prezidențial pentru mai multe ore înainte de a se retrage.

Generalul Zuniga a susținut, încătușat, în fața presei, că a acționat la ordinele președintelui Arce, care i-ar fi cerut să „pună în scenă ceva pentru a-și crește popularitatea”. Această versiune a fost negată vehement de președintele Arce.

 

Ministrul de interne, Eduardo Del Castillo, a declarat sâmbătă că a furnizat instanțelor dovezi ale intenției armatei de a da o lovitură de stat împotriva lui Arce, inclusiv o telegramă radio care ordona transferul unui avion pentru repatrierea forțelor speciale la La Paz.

 

„La un moment dat, adevărul va fi cunoscut”, a declarat Zuniga presei în timp ce era transferat pentru prima dată din La Paz.

Tentativa de lovitură de stat și arestările ulterioare au generat o atmosferă tensionată în Bolivia, unde guvernul se confruntă cu provocări majore în menținerea stabilității și ordinii publice.
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *