• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Războiul se mută la Marea Neagră? Primul ordin dat de ministrul rus al Apărării după ce România a decis să doneze sistemul Patriot Ucrainei

Jun 29, 2024

Ministrul apărării al Rusiei, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major general al armatei să prezinte propuneri de ‘răspuns prompt’ la ‘provocările’ din partea dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre, a comunicat vineri Ministerul Apărării, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Potrivit comunicatului, Ministerul Apărării a observat o activitate în creştere în Marea Neagră din partea dronelor americane, despre care a spus că efectuează recunoaştere şi culegere de informaţii pentru desemnarea ţintelor armelor occidentale de mare precizie folosite de Ucraina pentru a lovi facilităţi ruse.

‘Aceasta demonstrează implicarea crescândă a Statelor Unite şi a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev’, afirmă Ministerul Apărării.

‘Astfel de zboruri cresc considerabil probabilitatea unor incidente în spaţiul aerian cu aparate de zbor ruseşti, ceea ce sporeşte riscul unei confruntări directe între Alianţă (NATO) şi Federaţia Rusă’, adaugă ministerul, potrivit căruia ‘statele NATO vor purta responsabilitatea’ pentru astfel de incidente.

Comunicatul nu menţionează Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, însă instalaţii militare ruseşti de pe teritoriul ei au fost vizate în mod repetat de forţele ucrainene, inclusiv cu rachete occidentale, notează Reuters.
Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a anunțat săptămâna trecută că România va dona Ucrainei un sistem Patriot.

România are patru sisteme Patriot și a comandat încă trei, pentru care a semnat un contract de circa 4 miliarde de dolari. Doar două sunt folosite în prezent, ultimul fiind pus în funcțiune zilele trecute.

Livrările au început în 2020 și vor dura până în 2026. Fiecare baterie Patriot costă în jur de 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă aproape 4 milioane de dolari.

CSAT arată că a luat această decizie „având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României”.
O mențiune importantă din decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării este că donarea este făcută „în strânsă coordonare cu Aliații” și că „se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent”.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *