• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat. Marcel Boloș a anunțat extinderea termenului și revizuirea amenzilor

Jun 27, 2024

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a venit cu noutăţi pe tema e-TVA și a spus că se vor abroga prevederile referitoare la nota de justificare privind diferenţele de TVA, printre altele.

Marcel Boloș: Abrogăm prevederile despre nota de justificare privind diferenţele de TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat modificări importante în ceea ce privește decontul de TVA precompletat, o unealtă crucială în lupta împotriva evaziunii fiscale și pentru colectarea sumelor cuvenite bugetului de stat. După o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, s-a convenit abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare pentru diferențele de TVA și prorogarea termenului de aplicare pentru aceste note de diferențe TVA. În plus, s-a hotărât extinderea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă și revizuirea cuantumului amenzilor.

Marcel Boloş precizează că în ceea ce priveşte comunicarea, ”deşi este evident că nu au reuşit să atingă nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanţelor, mediul de afaceri a fost consultat şi invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru şi a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat şi a machetei de formular electronic”.

Inițiativa va fi îmbunătățită după nevoi

Boloș a declarat că sunt dedicați să adapteze și să îmbunătățească inițiativa în funcție de nevoile și sugestiile lor.

Acesta a adăugat că în ziua precedentă avuseră o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, unde s-au convenit următoarele măsuri: abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferențele de TVA conform art. 6 din OUG 70/2024, prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA conform art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală, prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă și revizuirea cuantumului amenzilor.

El menționează că în ziua de azi, la sediul Ministerului Finanțelor vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.

Ministrul subliniază, de asemenea, că un aspect crucial și cerut de mediul de afaceri este disponibilitatea rapoartelor din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite ajustări ale evidențelor contabile și completarea/raportarea decontului de TVA în conformitate cu situația fiscală reală.

sursa: capital.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *