• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Marcel Boloș îi liniștește pe români. Mesajul ministrului pentru pensionari: „Este exclus ca majorările să se acorde în tranşe”

Jun 27, 2024

Marcel Boloș le transmite un mesaj tuturor pensionarilor, în contextul recalculării de la 1 septembrie, care promite venituri mai mari. Se zvonește că majorările vor ajunge la români în două tranșe, motiv pentru care vine cu explicații în acest sens.

Marcel Boloș, despre recalcularea pensiilor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, începând cu 1 septembrie, toate pensiile vor fi recalculate, ceea ce va aduce creșteri substanțiale pentru milioane de pensionari, cu sume variind între câteva sute și câteva mii de lei.

El a subliniat că această recalculare este necesară pentru a ajusta valoarea pensiilor în conformitate cu inflația și costurile actuale. Aproximativ trei milioane de pensionari vor beneficia de aceste sume suplimentare începând cu luna septembrie.

„Noi am primit o fișă financiară din partea Ministerului Muncii. Este exclus ca majorările să fie date în tranşe. Bugetul pentru anul 2024 este construit pentru a achita aceste recalculări a pensiilor într-o singură tranșă.

Cele 10 miliarde de lei, conform estimărilor și calculelor făcute de Ministerul Muncii, sunt cuprinse în bugetul de stat și, din acest punct de vedere, legea în vigoare la această dată spune foarte clar că se achită recalcularea într-o singură tranşă”, a spus ministrul Finanţelor Marcel Boloş.

Conform ministrului, fișa financiară primită de la Ministerul Muncii exclude posibilitatea ca majorările să fie distribuite în tranșe, bugetul pentru anul 2024 fiind conceput pentru a permite plata integrală a recalculărilor într-o singură tranșă.

Cele 10 miliarde de lei necesare pentru acest proces sunt deja incluse în bugetul de stat, iar legea în vigoare prevede clar că recalcularea se va efectua într-o singură tranșă.

În plus, Ministerul Muncii a anunțat că va urma o a doua recalculare a pensiilor pentru anumite categorii de pensionari care au beneficiat de prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu au fost incluse în prima recalculare.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat că doar cei care au avut sporuri nepermanente vor beneficia de această a doua recalculare, subliniind că nu toată lumea a avut astfel de sporuri și că multe dintre adeverințele necesare sunt deja incluse în dosarele de pensii.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut. Sunt sectoare care nu au asemenea sporuri.

Și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *