• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Lovitură în justiția UE: oligarhul lui Putin câștigă un proces privind sancțiunile anti-ruse

Jun 27, 2024

Curtea de Justiție a UE a admis o a doua plângere depusă de oligarhul rus Dmitri Pumpyanski și de către soția sa, Galina Pumpyanskaya, împotriva sancțiunilor UE, informează European Pravda, care citează hotărâri judecătorești în acest sens. Pumpyansky este proprietarul și președintele consiliului de administrație al OJSC TMK, un producător de țevi de oțel pentru industria de petrol și gaze care aprovizionează compania energetică rusă de stat Gazprom, el fiind considerat unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Vladimir Putin.

Tribunalul a anulat o decizie a Consiliului Uniunii Europene din 14 septembrie 2022 „privind măsuri restrictive în legătură cu acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, precum și „prelungirile ulterioare ale acestei hotărâri, în măsura în care aceasta se referă la menținerea numelui lui Dmitri Pumpyansky pe lista persoanelor fizice, persoanelor juridice și organismelor care fac obiectul măsurilor restrictive”.
Cu toate acestea, instanța nu a anulat decizia inițială privind sancțiunile Consiliului Uniunii Europene din 9 martie 2022, nici ultima decizie de prelungire a măsurilor restrictive din 14 martie 2024, în temeiul căreia oligarhul face obiectul sancțiunilor.

Instanța a dispus ca Consiliul UE să își acopere propriile costuri și să plătească cheltuielile efectuate de Pumpyansky. O hotărâre similară a fost pronunțată și în legătură cu soția oligarhului.

Cine este Pumpyansky

Pumpyansky este proprietarul și președintele consiliului de administrație al OJSC TMK, un producător de țevi de oțel pentru industria de petrol și gaze care aprovizionează compania energetică rusă de stat Gazprom.
Acesta a fost sancționat de Regatul Unit, UE și SUA, după invazia Rusiei în Ucraina.
Regatul Unit a declarat că miliardarul, a cărui avere este estimată la 1,84 miliarde de lire sterline, este unul dintre oligarhii “cei mai apropiați de Putin”.

O încercare anterioară de a contesta sancțiunile în fața Curții de Justiție a UE a eșuat.

În iulie 2022, iahtul „Axioma” al lui Dmitri Pumpyansky, care fusese confiscat în Gibraltar, a fost vândut la licitație pentru 37,5 milioane USD.
sursa: stiripesurse.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *