• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Legea privind noile sisteme de încălzire care vor fi acceptate a fost adoptată

Jun 27, 2024

Deputații au adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de modificare și completare a Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Actul normativ va fi trimis la promulgare.

Noile modificări prevăd ca centralele pe gaz din apartamente, în special acele sisteme de încălzire care nu îndeplinesc noile standarde de performanță energetică, să fie înlocuite cu una dintre următoarele opțiuni:

a) Sisteme descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile;
b) Sisteme de cogenerare/trigenerare;
c) Racordare la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
d) Pompe de căldură, panouri solare termice și/sau electrice, centrale eoliene și sisteme combinate;
e) Schimbătoare de căldură sol-aer;
f) Recuperatoare de căldură;
g) Orice combinație a variantelor de la literele a)-f).

Obiectivele proiectului de lege

Proiectul de lege urmărește:

– Reglementarea, modificarea și completarea Legii 372/2005 pentru clarificarea unor termeni și expresii utilizate în textul legii.
– Introducerea conceptului de raport de conformare pentru clădirile cu consum de energie aproape zero, denumit raport de conformare nZEB.
– Completarea informațiilor din certificatul de performanță energetică, inclusiv stabilirea clasei de performanță energetică în funcție de consumul specific de energie primară și emisiile echivalente de CO².
– Extinderea tipurilor de funcțiuni ale clădirilor și a indicatorilor de performanță.

Raportul de conformare nZEB

Pentru clădirile noi și ansamblurile de clădiri noi, certificatul de urbanism emis de autoritățile administrației publice competente va trebui să includă și raportul de conformare nZEB, pe lângă cerințele minime de performanță energetică, pentru obținerea autorizației de construire.

De asemenea, pentru obținerea autorizației de construire în condițiile legii, documentația tehnică necesară va trebui să includă raportul de conformare nZEB pentru a verifica respectarea cerințelor minime de performanță energetică pentru clădirile cu consum de energie aproape zero.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *