• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

FOTO | Imagini incredibile: documentele ‘Top Secret’ ale Americii găsite în casa lui Trump, ascunse printre cămăși transpirate și sticle de cola

Jun 27, 2024

Atunci când Donald Trump a fost pus sub acuzare anul trecut pentru sustragerea de documente clasificate de la Casa Albă după ce a fost demis, dosarele judiciare au inclus fotografii cu secrete guvernamentale americane ascunse în mod arbitrar prin clubul de țară al fostului președinte, devenit reședință: printre alte spații nesecurizate, o sală de bal, o baie și dormitorul lui Trump, scrie The Daily Beast.

Luni seară, în urma celei mai recente afirmații nesincere a lui Trump- potrivit căreia agenții FBI care au confiscat și analizat conținutul cutiilor și cutiilor de materiale sensibile depozitate la Mar-a-Lago “nu au reușit să mențină” ordinea exactă a documentelor, despre care Trump susține acum că l-ar putea exonera cumva – avocații guvernamentali au depus un răspuns tăios care infirmă spusele prezumtivului candidat republican la președinție.
Procurorul special Jack Smith, împreună cu procurorii Jay Bratt și David Harbach, au remarcat “colecția dezordonată de amintiri”, care “erau împrăștiate de la un loc ușor accesibil la altul” în jurul clubului din Palm Beach, Florida.
“Acesta nu este un caz în care o grămadă de documente de dimensiuni identice au fost stivuite cu grijă în dosare, aranjate perfect într-o cutie”, se arată în dosar. “Pentru oricine altcineva decât Trump, cutiile nu aveau niciun fel de organizare aparentă”.

Trump a păstrat secrete foarte bine păzite în cutii cu “suveniruri alese personal, de diferite mărimi și forme, din timpul președinției sale – ziare, bilete de mulțumire, ornamente de Crăciun, reviste, haine și fotografii ale sale și ale altora”, continuă dosarul guvernului.

“După ce au ajuns în stive în camera de depozitare, mai multe cutii au căzut și și-au împrăștiat conținutul pe podea; iar cutiile au fost mutate la reședința lui Trump de mai multe ori, astfel încât acesta să le poată examina și răsfoi”, continuă dosarul. “În acest context al modului dezordonat în care Trump a ales să își păstreze cutiile, el susține acum că ordinea exactă a articolelor din cutii atunci când acestea au părăsit Casa Albă a fost esențială pentru apărarea sa și, mai mult, că agenții FBI care au executat mandatul de percheziție în august 2022 ar fi trebuit să știe acest lucru.”

Cămăși de golf transpirate și înfofolite, alături de un dosar marcat “CONFIDENTIAL”

Smith, Bratt și Harbach au inclus o serie de probe pentru a-și susține poziția, cu numeroase imagini inedite ale metodelor de depozitare haotice ale lui Trump. Una dintre acestea arată cămăși de golf transpirate și înfofolite, alături de un dosar marcat “CONFIDENTIAL”. O alta arată documente extrem de sensibile legate de apărare, stivuite neglijent pe podea lângă cutii de cola dietetică, o cutie de cravate Hermes și o șapcă “Save America”, mai multe cutii răsturnate cu hârtii, bibliorafturi și dosare împrăștiate, precum și o cutie care conținea o pernă de Crăciun și o lungime aleatorie de folie cu bule de aer, sub care, după cum a subliniat analistul de securitate națională și scriitorul Marcy Wheeler, se afla cel puțin un document despre care procurorii spun că era legat de programul de arme nucleare al Americii.
Într-unul dintre exponate, Smith & Co. prezintă o nouă fotografie a unui dulap de depozitare de la Mar-a-Lago, în care conținutul a cel puțin cinci cutii bancare răsturnate poate fi văzut revărsându-se pe podea. Mai multe jachete în saci de plastic pentru curățătorie atârnă de un suport deasupra lor, o cutie de chitară Gibson este sprijinită de perete, iar ceea ce pare a fi o piesă de tencuială rococo se clatină deasupra unei cutii de carton din apropiere. Potrivit actului de acuzare, una dintre cutiile văzute aici conținea un document din 2019 marcat “SECRET//REL TO USA, FVEY”, care denumește alianța de informații Five Eyes, care include Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite.
În alta, o fotografie făcută de agenții FBI din echipa de percheziție de la Mar-a-Lago arată o cutie albastră din piele, umplută până la refuz, așezată pe podeaua cu mochetă a biroului de acasă al lui Trump, lângă o rezervă din băutura răcoritoare preferată a lui Trump. În apropiere, un mic portret al lui Trump, cu chipul său caracteristic “hotărât”, este vizibil pe un perete. În interiorul acestei cutii, potrivit procurorilor, se aflau trei documente clasificate la nivel Top Secret.
Un al treilea exponat arată o serie de trei cutii într-o cameră de depozitare din Mar-a-Lago, una conținând o grămadă de haine murdare, alta cu un document marcat “SECRET” și una cu o mică pernă împodobită cu roșu și alb și o foaie de folie cu bule de plastic roz deasupra.Această cutie conținea 10 documente pentru care Trump a fost acuzat, inclusiv unul clasificat ca “Anterior restricționat în temeiul Legii energiei atomice, ceea ce înseamnă că se referă la armele nucleare ale SUA”, potrivit lui Wheeler. Procurorii au declarat în dosarul de luni seară că FBI a găsit de fapt 32 de documente cu marcaje de clasificare, dintre care 11 “CONFIDENTIAL”, într-un singur dosar – deși niciunul dintre acestea nu a fost inculpat în rechizitoriu.
Iar în altul, una dintre cutiile lui Trump poate fi văzută conținând o foaie de gardă marcată “SECRET”, un dosar de la o reuniune a Cabinetului din 2018 și, în mod curios, o copie a unui articol din 2019 din The New York Times despre un denunțător care a expus afacerile dubioase ale lui Trump cu Deutsche Bank și care a fost găsit ulterior mort.

Marți după-amiază, Smith & Co. s-au întors în instanță, cerându-i judecătorului districtual american Aileen Cannon să îi interzică lui Trump să își continue atacurile publice la adresa FBI. Procurorii spun că înclinația fostului președinte de a incita la furie și potențiale violențe împotriva agenților în acest caz este o tragedie care stă să se întâmple.

Avocații lui Trump spun că orice restricție cu privire la ceea ce poate și nu poate spune este o încălcare a drepturilor sale constituționale.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *