• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

‘Frontul Popular împotriva lui Hitler’ – Franța, zguduită de proteste după victoria extremei drepte

Jun 14, 2024

Manifestaţii ”împotriva extremei drepte” au avut loc din nou în mai multe oraşe, inclusiv la Lille, Toulouse sau Lyon, unde aproximativ 4.500 de manifestanţi anti-RN au ieşit în stradă, potrivit prefecturii, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Toată lumea îl detestă pe Bardella” a scandat miercuri seara mulţimea, mai ales tineri, în centrul Lyonului.

”Trebuie să mobilizăm toţi absenteiştii”, a declarat Thomas Brun, în vârstă de 25 de ani, care se declarîă pregătit să se angajeze politic mai mult – în cadrul La France insoumise (LFI, stânga radicală) -, după scorul obţinut de Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în alegerile europene.

La Toulouse, câteva sute de persoane au ieşit în stradă miercuri seara, în pofida faptului că prefectura a interzis orice manifestaţie.

Pe pancarte se puteau citi mesaje ca ”RN=SouFrance”, ”Jos R-Ura” sau ”Franţa, Pétain, plumb”.

”Este important să arătăm că nu suntem de acord cu extrema dreaptă şi că tinerii nu sunt dezinteresaţi de politică”, a subliniat Ninon, în vârstă de 21 de ani.Prefectura a interzis această manifestaţie nedeclarată, apreciind că imposibilitatea de a identifica organizatorii nu permite ”evitarea participării unor elemente susceptibile să perturbe”.

”ABSURDISTAN”

La Lille, aproximativ 700 de manifestanţi anti-RN, mulţi tineri, au luat parte la un cortegiu săptămânal al persoanelor fără documente şi au scandat între altele ”Bardella, cară-te, Adunarea nu e de tine!”.

La Gignac, o comună din Hérault cu aproape 8.000 de locuitori, în care RN s-a clasat pe primul loc cu 38% dintre voturile exprimate, 200 de persoane au participat la o adunare împotriva extremei drepte.

”N-am mai văzut niciodată aşa ceva”, se declară uimită o brutăreasă de agitaţia din Piaţa Esplanade.

Agitând o pnacartă cu mesajul ”Absurdistan”, Olivier Lehmann, un păpuşar, a venit să caute ”informaţii despre cum să le vorbească alegătorilor RN şi să-i facă să înţeleagă că Bardella este un produs de marketing”.

La Alençon, în Orne, la o manifestaţie au luat parte aproximativ 100 de persoane.

”Suntem totuşi un pic de aceeaşi părere în gaşca nostră de la liceu”, a declarat Charlotte, în vârstă de 17 ani. ”Suntem toţi uniţi împotriva extremei drepte”.
sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *