• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Schimbări importante în Europa: forțele pro-ruse câștigă popularitate la granița de est a NATO (analiză BBC)

Jun 12, 2024

Aproape jumătate dintre rezidenții estoni cu pașapoarte rusești locuiesc în oraşul Narva dinEstonia (în Estonia sunt aproximativ 80 de mii). În Letonia și Estonia, unde sentimentele naționaliste sunt alimentate de teama de un conflict militar cu Rusia, aproximativ aceleași partide au intrat în Parlamentul European, exact ca acum cinci ani. Cu toate acestea, votul a indicat tendințe alarmante care conduc atât spre apatie, cât și către radicalizarea evidentă a electoratului vorbitor de limbă rusă, scrie serviciul rus al BBC, relatează Rador Radio România.

Narva este cel mai rusificat oraș din UE și din NATO. Este situat la granița cu Rusia, de care este despărțit de fluviul Narva și de Podul Prieteniei. Prietenie însă între cele două ţări nu există de mult timp. Un afiș cu inscripția ‘Putin este un criminal de război’ este prezent în mod frecvent pe zidurile Cetății Narva, astfel încât rușii să-l poată vedea de dincolo de fluviu.

Conflict la graniță

La sfârșitul lunii mai, părțile nu au reuşit să împartă fluviul Narva: Estonia a instalat balize de semnalizare, iar Rusia le-a demontat, susţinând că au pătruns pe teritoriul Rusiei. Estonia a protestat. O treime din populația Narvei sunt cetățeni ruși. Locuitorii din Narva merg în partea rusă pentru a-şi vizita rudele și pentru a ridica colete din magazinele online rusești. Rușii merg la Narva să viziteze și să facă cumpărături. Marea majoritate a locuitorilor acestui oraș sunt vorbitori de limbă rusă; aceeași situație este tipică pentru întreaga regiune de nord-est a Estoniei de zeci de ani.

Evoluția politică

De-a lungul multor ani, regiunea a votat în favoarea Partidului de Centru, care în Estonia a fost în mod tradițional acuzat de legături cu Kremlinul. Existau premise pentru aşa ceva. Europarlamentarul Comitetului Central Yana Toom a participat în mod frecvent la talk-show-urile difuzate de posturile de televiziune de stat ruse și a vizitat Siria, la invitația autorităților ruse. ‘Nu era oportun să merg în Siria, nu era oprtun să merg acolo de mai multe ori, dar la Soloviov (Vladimir Rudolfovici Soloviov este un propagandist rus, prezentator TV, n.r.)… Nu văd care este problema’, a susţinut ea pentru BBC. ‘M-am dus doar la emisiunea lui Soloviov și doar pentru că era o emisiune în direct, din care nu se mai putea tăia nimic. (…) Dându-mi seama că avea 20 – 22 de milioane de telespectatori, am încercat să le transmit viziunea noastră asupra problemei’, a declarat pentru BBC Yana Toom.

Evoluția politică

O dată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Yana Toom a condamnat direct acțiunile Moscovei și, după cum a recunoscut chiar ea, a început să piardă din voturi. În urma ultimelor alegeri parlamentare din 2023, centriștii au pierdut jumătate din electorat în nord-estul Estoniei și aproximativ un sfert la Tallinn. După aceasta, partidul s-a prăbușit și aproape toți politicienii moderaţi, care sunt vorbitori de limba estonă l-au părăsit.

La alegerile pentru Parlamentul European, centriștii și-au recâștigat influența – acum au obţinut 12,4%, cu doar 2,2 puncte procentuale mai puțin faţă de acum cinci ani. În nord-est, partidul a câștigat peste 40%. Yana Toom nu a intrat în Parlamentul European. Mihhail Kõlvart, fostul primar al Tallinnului, capitala Estoniei, va merge însă la Bruxelles. Sub conducerea sa a avut loc prăbușirea partidului de centru și exodul în masă al estonienilor, care au plecat din partid.

Sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *