• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia vrea să modifice încă o frontieră – Mutare strategică a Moscovei

May 22, 2024

Ministerul Apărării de la Moscova a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică, relatează miercuri agenţia Interfax, care citează un proiect de lege făcut public de guvern, potrivit Reuters.
Este neclar din document dacă schimbarea propusă va creşte sau va micşora zona revendicată de Rusia, comentează agenţia de ştiri britanică

„Trecerea graniței de stat a Federației Ruse pe mare se va schimba”, se arată într-un rezumat al proiectului de decret. Din proiectul de lege nu a fost imediat clar de ce trebuie ajustată granița, exact cum va fi ajustată și ce urmează, de exemplu, necesitatea unor consultări cu alte state din jurul Mării Baltice.

Ministerul de Externe al Finlandei a reacţionat miercuri, afirmând că Rusia trebuie să respecte Convenţia ONU privind dreptul mării după relatările din media ruse potrivit cărora Ministerul Apărării rus a propus o revizuire a delimitării apelor sale teritoriale în Marea Baltică.

Reacția Lituaniei

Planul Rusiei de a modifica frontiera apelor sale teritoriale din Marea Baltică reprezintă o provocare împotriva NATO şi a Uniunii Europene, a declarat ministrul de externe al Lituaniei miercuri.

“O nouă operaţiune hibridă a Rusiei este în desfăşurare, de această dată fiind vorba de tentative de a răspândi frică, incertitudine şi îndoială în legătură cu intenţiile sale în Marea Baltică”, a scris ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis pe platforma de socializare online X.

“Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO şi a UE şi trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm adecvat”, a adăugat ministrul

sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *