• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Viitorul transplanturilor: ce s-a întâmplat cu primul om căruia i s-au transplantat rinichi de porc

May 12, 2024

Într-o încercare îndrăzneață de a revoluționa medicina și de a oferi o nouă șansă la viață, Richard „Rick” Slayman a devenit primul om din lume căruia i s-a efectuat un transplant de rinichi de porc modificat genetic. Cu toate acestea, după doar două luni de la operație, Slayman a murit. Se caută, desigur, răspunsuri. Spitalul care a efectuat transplantul susține că nu există dovezi că decesul său ar fi fost cauzat de această intervenție medicală.

Operația a avut loc la Spitalul General din Massachusetts în luna martie, și se preconiza că rinichiul de porc va funcționa cel puțin doi ani. Cu toate acestea, rezultatele tragice au adus o întrebare îngrijorătoare: care este viitorul xenotransplanturilor?

Xenotransplantul, adică transplantul de celule, țesuturi sau organe de la animale la pacienți umani, a fost mereu o sursă de speranță și controversă. Încercările anterioare au eșuat din cauza respingerii imediate a țesutului animal străin de către sistemul imunitar uman. Cu toate acestea, eforturile recente au implicat modificarea genetică a porcilor pentru a face organele lor să semene mai mult cu cele ale oamenilor.

Cazul lui Slayman nu este singurul în domeniu. În timp ce alți doi bărbați au primit inimi de la porc în condiții similare, ambii au murit după câteva luni. În prezent, transplantul de rinichi de porc rămâne un teren neexplorat și plin de incertitudini.

Cu toate acestea, eforturile nu încetează aici, în acest domeniu. În aprilie, o altă pacientă, Lisa Pisano din New Jersey, a primit și ea un rinichi de porc modificat genetic, împreună cu o pompă mecanică pentru a-i menține bătăile inimii. Aceste încercări continuă să ridice întrebări privind siguranța, eficacitatea și etica xenotransplantului.

Deși tragedia lui Slayman aduce în prim plan îngrijorări și incertitudini, speranța nu este pierdută complet. Familia sa a subliniat că eforturile medicilor au oferit încă șapte săptămâni cu Rick, iar amintirile cu care au rămas din acele zile vor rămâne vii. În plus, Slayman însuși și-a dorit ca experiența sa să ofere speranță miilor de oameni care așteaptă un transplant pentru a supraviețui.

În cele din urmă, viitorul xenotransplanturilor rămâne incert, dar aceste încercări continuă să ofere promisiunea unei soluții pentru pacienții care se luptă să găsească un organ potrivit pentru transplant.
Sursa: puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *