• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia ar vrea să demareze în R. Moldova o nouă ‘operațiune militară’: avertisment sumbru al americanilor

May 12, 2024

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe (MAE), Maria Zaharova, a afirmat că guvernul Republicii Moldova este implicat într-un „genocid” de tip nazist în Moldova (reacția Chișinăului, aici). Potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului, această declaraţie ar fi o inflexiune în retorica oficialilor de la Kremlin cu privire la Moldova, care probabil este menită să formeze condiţiile pentru a asigura controlul asupra Moldovei şi nu doar asupra unor regiuni ale acesteia, informează Mediafax. Trebuie precizat în acest context că mai mulţi adversari politici ai Maiei Sandu au mers la Moscova la evenimentele organizate de Putin pentru ziua de 9 mai.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe (MAE), Maria Zakharova, a afirmat că guvernul moldovean este implicat într-un „genocid” de tip nazist în Moldova – o inflexiune notabilă în retorica oficialilor de la Kremlin cu privire la Moldova, care este probabil menită să creeze condiţiile pentru un efort rusesc de a asigura controlul asupra Moldovei şi nu doar asupra unor regiuni ale acesteia, se precizează într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Zakharova a acordat un interviu de Ziua Victoriei pentru agenţia de presă a Kremlinului, TASS, în care a susţinut în mod absurd că preşedintele moldovean Maia Sandu şi administraţia sa se angajează în practici „eugenice” comparabile cu cele ale celui de-al Treilea Reich nazist. Zakharova s-a concentrat foarte mult pe politicile guvernului moldovean faţă de aşa zisa “limbă moldovenească”, susţinând că guvernul Sandu înlocuieşte limba moldovenească cu limba română şi că acest lucru constituie „elemente de genocid împotriva unui întreg popor”.

Zakharova a susţinut că limba, cultura şi identitatea moldovenească vor rămâne după ce Sandu va părăsi funcţia şi că Sandu va lăsa „o pată întunecată în istoria Moldovei”, sugerând că Kremlinul se aşteaptă ca în viitor să vină la putere o nouă administraţie care să nu semene cu guvernul orientat spre vest al Maiei Sandu.

Kremlinul a invocat în mod repetat aşa zisa nevoie de a proteja „compatrioţii” Rusiei, în special vorbitorii de limbă rusă care se confruntă cu discriminarea, pentru a justifica agresiunea rusă în străinătate.

Cu toate acestea, oficialii de la Kremlin, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin, au promovat recent povestea că Rusia se află într-un conflict geopolitic existenţial cu o presupusă mişcare nazistă modernă care ar fi prolifică în Occident.

Avertismentul ISW

“Cele două regiuni pro-ruse din Moldova, regiunea autonomă Găgăuzia şi republica separatistă Transnistria, găzduiesc populaţii mari de vorbitori de limbă rusă, iar trecerea Kremlinului de la acuzaţiile privind persecuţia vorbitorilor de limbă rusă la cea a vorbitorilor de limbă moldovenească indică faptul că Kremlinul încearcă probabil să justifice o viitoare agresiune rusă în toată Moldova”, se precizează în analiza ISW.

Context

Liderii blocului de opoziţie, pro-Kremlin, „Victoria Moldovei” au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, ceea ce indică şi mai mult faptul că Kremlinul intenţionează să folosească aceşti actori pentru a destabiliza întreaga Moldovă şi pentru a ataca democraţia şi procesul de aderare la UE al Moldovei.

Politicianul moldovean Ilan Şor şi deputata moldoveană Marina Tauber, sancţionată de SUA şi apropiată a lui Şor, au participat la Ziua Victoriei din 9 mai la Moscova, aparent la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin. Şor, Guţuţule şi Tauber sunt principalii lideri ai recent creatului bloc electoral moldovenesc Victoria, care, se pare, va prezenta un candidat la alegerile prezidenţiale moldoveneşti din octombrie 2024.
sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *