• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Moment de maximă importanță în Spania: catalanii merg astăzi la urne pentru un scrutin regional care ar putea aduce multe schimbări

May 12, 2024

Catalanii merg duminică la urne într-un scrutin regional care le oferă posibilitatea de a alege între un politician separatist în exil care a condus o campanie de separare în 2017 și un guvern antiindependență condus de Partidul Socialist, informează Rador Radio România.

Sondajele de opinie prevăd un avans confortabil pentru candidatul socialist Salvador Illa în fața liniei dure a separatiștilor de la Junts și a rivalului său mai moderat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care guvernează în prezent bogata regiune nord-estică.

Candidatul Junts este Carles Puigdemont, care a fost președinte al Cataloniei în timpul unei încercări nereușite de a smulge regiunea din Spania în 2017, înainte de a fugi în Belgia, și a promis că va reînvia o candidatură la independență. “Astăzi suntem mai puternici, mai rezistenți și mai hotărâţi. A venit timpul să ne întoarcem”, a declarat Carles Puigdemont vineri la un miting electoral la final de campanie, organizat în sudul Franței, în apropiere de granița cu Catalonia.

Carles Puigdemont este urmărit penal în Spania pentru tentativa eșuată de obţinere a independenței regiunii, care a declanșat cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. El urmează să se întoarcă în țară în urma unei amnistii propuse de guvernul național socialist, care ar anula mandatul de arestare pe care îl are pe numele său. “Suntem cea mai mare națiune din Europa care nu este un stat și (Spania) nu a putut să ne împiedice să lucrăm fără odihnă pentru a obține independența”, a declarat Carles Puigdemont.

Socialiștii ar urma să obțină 40 de locuri în adunarea catalană, Junts ar urma să obțină 34, iar ERC 26, potrivit unui sondaj de opinie realizat de cotidianul “El Pais”. Un guvern condus de socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez în Catalonia ar pune capăt unui deceniu de guverne separatiste care au agitat politica spaniolă și ar fi o justificare a abordării conciliante a lui Pedro Sanchez cu Catalonia. “Avem nevoie de o schimbare pe 12 mai și doar Salvador Illa o poate conduce”, a declarat Pedro Sanchez la mitingul de încheiere a campaniei din Barcelona, argumentând că doar Salvador Illa poate da stabilitate și poate îmbunătăți climatul social din regiune.

Nu se știe care va fi impactul pauzei surprinzătoare de cinci zile pe care Pedro Sanchez a luat-o luna trecută pentru a evalua posibila sa demisie din cauza a ceea ce el a spus că a fost o campanie de defăimare îndreptată împotriva familiei sale de către adversarii de dreapta. Pauza sa “a mobilizat foarte mult votul socialist” în Catalonia, a declarat o sursă socialistă. Unele sondaje arată că aproximativ 40% dintre alegători sunt indeciși, astfel că orice rezultat este posibil.

sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *