Scandal în coaliție, la Timiș, între primarii PNL și prefectul social-democrat. Motivul este o hotărâre de Consiliu Județean prin care au fost alocate fonduri localităților din județ. Actual de reglementare a fost atacat în justiție, pentru legalitate, de Prefectură.

Scandal în coaliție la Timiș

Un număr de 24 de primari liberali au mers la Prefectura Timiş ca să ceară o serie de explicații prefectului PSD, Mihai Ritivoiu. Liberalii au provocat scandal în coaliție după ce prefectul a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean privind repartizarea sumelor destinate localităților.

Prefectul acuză faptul că hotărârea adoptată nu respectă legea. Mihai Ritvoiu a reclamat faptul că nu s-a ținut cont de regulamentul de repartizare a sumelor. Drept urmare, consideră că reprezentnații Consiliuui Județean trebuie să adopte o nouă hotărâre care să respecte legea.

„În momentul în care primim o plângere din partea unui grup politic, suntem obligaţi să ţinem cont de aceasta. Până acum nu s-a întâmplat. Primarii erau toţi de la PNL, încearcă să politizeze această… Din punctul nostru de vedere, legalitatea nu a fost obţinută în această hotărâre, aşa că, împreună cu departamentul juridic, am atacat această hotărâre. Programul de dezvoltare judeţeană de alocare a fondurilor are un regulament şi un sistem foarte clar”, a declarat prefectul județului Timiș despre acest scandal în coaliție.

Întâlnire cu primarii liberali
Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș Sursa foto: Facebook

Prefectul cere o nouă hotărâre

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a mai spus, în contextul scandalului, că repartizarea sumelor, de către Consiliul Județean, s-a făcut într-o lipsă de transparență. Astfel nu sunt cunoscute criteriile după care au fost repartizate sumele pe localități.

„Din punctul nostru de vedere, nu este întrunită legalitatea acestei hotărâri. Încalcă accesul la informare şi transparenţă decizională prin faptul că nu se poate identifica clar cum au fost repartizate aceste sume”, a precizat prefectul
Prefectul s-a opus cererii primarilor de a retrage acțiunea din justiție. El a explicat că acest scandal în coaliție poate fi stins în condițiile în care Consiliul Județean intră în legalitate. Din cauza încălcării legii, spune prefectul s-a ajuns la un blocaj în toate primăriile.

„La solicitarea primarulor de a retrage această acţiune în contencios, am spus că nu voi face acest lucru. Am explicat că singura soluţie ca acest demers să poată fi depăşit ţine de o nouă hotărâre de Consiliu Judeţean care să abroge această hotărâre. Este un blocaj la nivelul tuturor primăriilor până când această acţiune nu îşi are finalul în contencios administrativ. E o chestiune de săptămâni, luni”, a declarat prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, conform news.ro.

primari liberali la Prefectura Timiș
Primari liberali la Prefectura Timiș Sursa foto: Facebook

Scandal în coaliție din perspectivă liberală

După întâlnirea de la Prefectura Timiș, primarii liberali au afirmat că nu s-au lămurit cum stau lucrurile. Potrivit secretarului general al PNL Timiș, motivul pentru care a fost atacată hotărârea ar avea legătură cu oportunitate.

„Nu ne-a lămurit domnul prefect care au fost motivele pentru care a contestat această hotărâre, motive de legalitate şi nu de oportunitate. Ne citea doamna jurist de acolo ceva articole din Constituţie, nu ştiu ce legătură aveau aceste articole cu hotărârea de Consiliu Judeţean. Mai mult de atât, toţi colegii noştri i-au atras atenţia domnului prefect că contestarea acestei hotărâri va produce efecte negative în fiecare din cele 99 localităţi din judeţul Timiş, în ideea în care, pe de-o parte, nu putem aprobă bugetele locale fără aceste sume”, a arătat Dănuţ Groza, secretarul general al PNL Timiş şi primar al oraşului Sânnicolau Mare.

Oficialul liberal a mai spus că banii erau destinați plății prestatorilor de servicii sociale. Alți primari au de rezolvat probleme legate de investiții.

„Pe de altă parte, colegii noştri, unii spun că sumele erau necesare pentru plata asistenţilor personali şi persoane cu handicap, alţi colegi vin şi spun că şi-au prevăzut în buget aceşti bani de la Consiliul Judeţan ca şi cote de cofinanţare pentru fonduri europene şi există riscul să piardă aceste fonduri. Există riscul ca aceşti bani să fie pierduţi de către judeţul Timiş”, a mai spus Dănuţ Groza.

Supărarea primarilor liberali

În 29 ianuarie, la sesizarea PSD, prefectul de Timiş a atacat hotărârile Consiliului Judeţean privind repartizarea fondurilor către localități. El a invocat lipsa unor criterii clare și transparente pe baza cărora s-au alocat fondurile. Hotărârea CJ Timiş care a dus la acest scandal în coaliție a fost adoptată pe 23 ianuarie cu 23 de voturi.

Acum primarii liberali se pregătesc să intervină în procesul deschis de prefect, ca parte, pentru a-și apăra punctul de vedere.

„Pasul următor, am avut deja o prima discuţie, la recomandarea unui coleg primar care este jurist o să încercăm că fiecare dintre noi să ne luăm avocat, să intervenim că o parte în proces, în ideea în care ne dorim că această hotărâre să nu fie revocată, să se încheie cât mai repede procesul respectiv, astfel încât fiecare dintre noi să putem să ne adoptăm bugetele locale, şi fiecare dintre noi, aşa cum am spus, să îşi aloce acei bănuţii aşa cum i-au prevăzut în proiectul de buget”, a declarat Dănuţ Groza.
sursa:EVZ.ro