Kelemen Hunor spune că din punct de vedere constituțional, comasarea alegerilor e posibilă, însă din punct de vedere local, încă nu. Și asta pentru că trebuie modificate o serie de legi în acest sens, inclusiv Codul administrativ.

Cum vede Kelemen Hunor comasarea alegerilor

Această variantă cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale din punct de vedere constituţional se poate, din punct de vedere legal încă nu se poate. Trebuie modificat Codul administrativ în primul rând şi trebuie să modifici şi legislaţia, legea privind alegerea autorităţilor locale, primarilor şi consiliilor locale. Dar din punct de vedere constituţional se poate.

E timp, fiindcă nu schimbi sistemul, doar faci posibil să fie depus jurământul mai târziu decât este în legea actuală. Nu faci dintr-un singur tur două tururi. Nu schimbi regulile jocului, schimbi doar data”, a precizat Kelemen Hunor la Europa FM.

Liderul UDMR subliniază că persistă încă întrebarea cu privire la oportunitatea politică și rămâne de văzut dacă acest demers va influența sau nu electoratul.
Din punctul său de vedere, e posibil un haos administrativ dacă nu se au în vedere toți factorii.

Sondaj: Alegereile prezidențiale sunt cele mai importante pentru electoratul român
Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Liderul UDMR vede în comasarea alegerilor un haos administrativ și politic

„Aceste trei întrebări trebuie puse: constituţionalitatea, legalitate şi oportunitate politică. Oportunitatea politică e de discutat. Există argumente pro şi argumente contra. Argumente contra, din punctul meu de vedere, cam aşa putem formula: haos administrativ. Unii vor cheltui banii, alţii nu o să facă nimic trei luni şi jumătate.

Deci va fi un haos administrativ, ceea ce va crea nervozitate, furie a populaţiei înainte de parlamentare şi înainte de prezidenţiale”, a declarat Kelemen Hunor.

În plus, spune acesta, la un moment dat, se va pune problema majorităților. Pe tot parcursul verii, până la alegerile parlamentare sau la expirarea mandatului și preluarea noului mandat, vor fi formate și dezmembrate majorități.

Astfel, va apărea, conform opiniei sale, o situație de haos administrativ și chiar politic.

Kelemen Hunor, anunț cu privire la candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024
Liderii UDMR, PSD și PNL. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Kelemen Hunor spune că astfel e posibilă limitarea forțelor de extremă dreapta

Liderul UDMR a făcut referire și la impactul acestei decizii asupra limitării ascensiunii forțelor de extremă dreapta.

„Trebuie să vorbim foarte clar, printr-o astfel de mişcare poţi să limitezi ascensiunea forţelor de extremă dreaptă şi asta este bine din punct de vedere democratic pe termen mediu, pe termen lung, pentru că nu au aparate locale care se mobilizează”, a subliniat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, având în vedere că electoratul este major, nu ar trebui să existe o problemă în ceea ce privește votarea și numărul de buletine de vot.

Kelemen Hunor consideră că oamenii vor merge oricum cu partidul pe care l-au susținut mereu.

Electoratul este major. Deci nu trebuie să-ţi fie teamă că electoratul nu se descurcă cu cinci buletine de vot. Totuşi, suntem în secolul 21. Marea majoritate a electoratului ştie, domnule, şi dacă sunt împreună alegerile sau nu… cei care votează cu PSD-ul vor vota cu PSD-ul, indiferent câte buletine de voturi sunt puse la dispoziţie şi invers, cine votează cu PNL-ul sau cu USR sau cu UDMR etc”.

Sursa:EVZ.ro