• Fri. Feb 23rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Jaful secolului în Buzău – Fondurile publice au fost risipite într-un proiect controversat de foraj

Feb 2, 2024

Comuna Scorțoasa din județul Buzău se confruntă cu un scandal de proporții, în urma unui proiect de foraj pentru aducerea apei în localitate, catalogat de unii drept „jaful secolului.” Investigația Ziarului Puterea relevă aspecte alarmante cu privire la modul în care fondurile publice au fost administrate în cadrul acestui proiect controversat.

Anul trecut, Primăria Scorțoasa a încheiat un contract cu o firmă din Cernavodă pentru realizarea unui foraj în satul Golul Grabicina, aducând un utilaj numai bun pentru fier vechi, extrem de degradat și plin de rugină, considerat mai degrabă o piesă pentru muzeu. Cu toate acestea, firma respectivă ar fi efectuat lucrări și în localitatea Sascut în prealabil, conform informațiilor obținute în cadrul investigației.

Forajul nici nu era făcut, dar primarul se mândrea cu realizarea sa

La momentul respectiv, primarul comunei Scorțoasa a anunțat public că intenționează să facă foraj pentru aducerea apei în localitate, însă comunitatea a respins inițiativa, susținând că solul este instabil și plin de mâl, nefavorabil pentru un astfel de proiect. Surprinzător, primarul a ales o firmă din Cernavodă printr-o achiziție directă, fără organizarea unei licitații.

Viceprimărița ar fi făcut recrutări pentru muncă la negru în cadrul firmei din Cernavodă: Municitorii au lucrat la negru și nu au fost plătiți

Investigația a dezvăluit că, deși firma a adus utilajul, societatea comercială nu a avut muncitori, iar viceprimărița localității a angajat muncitori din Scorțoasa, care au muncit la negru și nu au mai fost plătiți, conform unor surse.

Primăria s-a implicat activ în mai multe etape ale proiectului, în locul executantului

Primăria s-a implicat activ în diverse etape ale proiectului precum excavarea gropii de batal, transportul apei și amplasarea utilajului. Cu toate acestea, lucrările nu au fost finalizate conform standardelor, iar muncitorii locali au fost lăsați fără recompensă.

Pe de altă parte, firma ce a transportat utilajul de la com. Sascut(Bacău) până în localitatea Scorțoasa din jud. Buzău nu a mai fost plătită, conform unor surse.

Mai mult de atât, utilajul Primăriei Scorțoasa a fost deteriorat în urma acțiunii de împingere a utilajului în zona indicată pentru foraj.

Printre acuzațiile grave care se îndreaptă spre edilul comunei Scorțoasa – Vasile Săcuiu(PSD), se arată că a folosit beneficiarii ajutorului social pentru a face curățenie în casa în care locuia administratorul societății contractante pe durata desfășurării lucrărilor.

Primăria a plătit 30% din suma contractată, chiar dacă în realitatea recepția s-a făcut după ureche

Ulterior, primăria a virat 30% din suma contractată(42.689,08 LEI) , deși se pare că forajul a atins doar 8 metri și nu s-a interesat ulterior de finalizarea lucrărilor și de plata muncitorilor din localitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *