• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Parlament: Joi începe prima sesiune din 2024 și este aleasă noua conducere

Feb 1, 2024

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, prima sesiune parlamentară ordinară a anului şi penultima a legislaturii. Astăzi, vor fi aleși membrii Birourilor permanente și se stabilește ordinea de zi şi programul de lucru pentru săptămâna următoare.

Cele două Camere ale Parlamentului au fost convocate de la ora 16,00, în şedinţe de plen separate. Înaintea lucrărilor în plen, vor avea loc ședinţele Birourile permanente, în vechea componenţă.

Conform regulamentelor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii. La Camera Deputaţilor, preşedinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar la Senat – liderul PNL – Nicolae Ciucă.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime și se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

După aceea, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru pentru săptămâna următoare.

Prioritățile sesiunii parlamentare

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se numără proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, care să permită înaintarea cererilor de plată pentru a primi fondurile europene alocate.

Liberalii au pe agendă proiectele referitoare la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, eliminarea dublei impozitări a pilonului II de pensii, susţinerea profesiilor liberale, precum şi combaterea traficului şi consumului de droguri, dar și interzicerea publicităţii la jocurile de noroc.

Social-democraţii au anunţat că pe lista priorităţilor se află combaterea consumului şi traficului de droguri.

„Au rămas trei sau patru priorităţi majore în acest moment, promisiuni unele dintre ele, şi cu Legea offshore-ului eolian, cu combaterea drogurilor, cu modificarea legislativă. O să vină şi ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne cu o modificare în Guvern. Mai sunt şi iniţiative parlamentare. Cu celebrele ‘păcănele’, aşa cum am promis, vom merge până la capăt – nicio localitate sub 15.000 de locuitori nu va mai avea niciun aparat de ‘păcănele’ în viitor. Şi, nu în ultimul rând, cu plafonarea la creditele oferite de IFN-uri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cazul în care partidele din coaliţie, PNL şi PSD, vor cădea de acord pentru comasarea unora dintre alegerile din acest an, agenda Parlamentului va include şi modificarea legislaţiei în domeniu, respectiv a Codului administrativ.
sursa:puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *