Omul de afaceri, Liviu Florian a fost unul dintre primii capitaliști din Cluj.

Acesta a avut un avantaj, imediat după căderea regimului comunist. Acela că vorbea trei limbi străine, așa că i-a venit mănușă să se apuce de comerț în străinătate. S-a apucat așadar de vândut flori și pomi de Crăciun.

A continuat comerțul chiar și cu obiecte sanitare. A ajuns să înființeze și primul restaurant chinezesc din Cluj-Napoca. După ce a ajuns să aibă suficienți bani, Florian a decis să investească tot în agricultură.

Liviu Florian, fermă cu 10.000 de scroafe

Așa că a cumpărat un complex agrotehnic care avea nu mai puțin de 10.000 de scroafe pe 6.000 de hectare de teren. Avea de altfel și 50 de puncte de vânzare la nivel national. La început lucrurile au fost foarte complicate pentru că ferma a venit la pachet cu multe datorii.

Dar nu s-a lăsat și la câțiva ani după ce a cumpărat-o, ferma a început să producă. Așa că averea estimată a omului de afaceri ajunsese undeva la 18-20 de milioane de dolari.

Totul a fost bine până în 2011 când omul de afaceri a luat 130.000 de euro mită de la o persoană pentru a o angaja ca șef la Biroului vamal de la Vama Hamleu.

De ce a ajuns după gratii

”În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins de la învinuita Dobrescu Nicoleta- inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promițându-i că în baza influenței pe care o are asupra făptuitorului Marginean Radu Traian – sef al Agentiei Nationale a Vamilor (ANV), și vicepresedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) îl va determina să o delege în funcția de șef al Biroului Vamal Halmeu.” Spuneau procurorii DNA în rechizitoriu.

Liviu Florian a fost condamnat de Înalta Curte la cinci ani de închisoare din care a executat două treimi. De altfel din averea lui au fost confiscați 130.000 de euro. Cu toate acestea când a revenit în libertate nu a mai găsit averea pe care o lăsase.
sursa:evz.ro