• Fri. Feb 23rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Iohannis, despre dosarul Roșia Montană: Sunt sigur că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție

Feb 1, 2024

Președintele României, Klaus Iohannis a oferit prima reacție în dosarul Roșia Montană. Oficialul susține că are încredere în Guvern, care” în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție, a angajat firme de avocați și caută soluții”.

”În primul rând cred că este bine să așteptăm decizia, dar sunt sigur că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție, a angajat firme de avocați și caută soluții. Nu sunt parte a acestei chestiuni, dar sunt convins că la nivelul Guvernului se va face tot ceea ce este necesar.”, a spus Klaus Iohannis.

Reacția președintelui vine la scurt timp, după ce s-a vehiculat faptul că, procesul derulat la tribunalul de Arbitraj de la Washington s-ar putea termina prost pentru România.

Compania canadiană Gabriel Resources care a încercat să exploateze aurul de la Roşia Montană cere despăgubiri uriașe statului român. La data de 14 septembrie 2023, procedura a fost închisă iar acum se așteaptă verdictul judecătorilor.

Unul dintre scenarii prevede ca România să fie condamnată să plătească între 4,4 miliarde de dolari și 6,5 miliarde de dolari, mai mult decât bugetul ţării noastre pe un an de zile, la Sănătate (aprox. 5,5 miliarde)!

Despăgubirile cerute de către compania canadiană Gabriel Resources statului român sunt în valoare de  4,8 miliarde de dolari. Aurul este una dintre cele mai râvnite resurse ale planetei, de care România nu prea a știut să profite. Autoritățile române nu au efectuat o evaluare la zi a zăcămintelor de aur. Cea mai recentă este cea făcută pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, din 1987.

Datele de la întreprinderea de Prospecțiuni și Foraje Geo Fizica, a consemnat că au fost extrase aproximativ 2070 de tone de aur, dar că mai aveam zăcăminte de încă 6000 de tone.
sursa:puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *