• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

CE prelungește suspendarea taxelor la importurile de produse ucrainene cu încă un an

Feb 1, 2024

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE va fi prelungită cu încă un an, Comisia Europeană avansând astăzi o propunere în acest sens.

În acelaşi timp se va avea în vedere consolidarea protecţiei produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia precizează că această decizie se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.

Măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 şi reprezintă un pilon esenţial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina şi economia sa. Scopul urmărit este atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.

Se va ține cont, însă, de asemenea, de sensibilităţile agricultorilor şi a altor părţi interesate din UE. Având în vedere o creştere semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 şi 2023, MCA reînnoite includ un mecanism de salvgardare consolidat. Aceasta înseamnă că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieţei UE sau ale pieţelor unuia sau mai multor state membre.

„Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă şi zahăr – este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi”, se arată în comunicat.

În același timp, în paralel, Comisia mai propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, măsură în vigoare din iulie 2022.
sursa:Puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *